Meer Nieuws15 mrt '12 16:35Aangepast op 16 mrt '12 02:39

Chauffeur busongeluk wilde dvd opzetten

Auteur: Anne-Greet Haars

De chauffeur van de in Zwitserland verongelukte bus wilde net voor de fatale crash een dvd opzetten. Dat hebben gewonde kinderen aan hun ouders en het verplegend personeel in de ziekenhuizen verteld.

Een leerkracht zou kort voor het ongeluk een dvd naar voren hebben gebracht. Dat meldden de Zwitserse Aargauer Zeitung en het Belgische Het Laatste Nieuws.

Opheldering
De chauffeur is niet onwel geworden vlak voor het ongeval. Ook is er geen sprake van alcoholgebruik. Dit werd verteld op een persconferentie van busbedrijf Toptours door Tom Coremans, bedrijfsleider van het busbedrijf Toptours, en Yves Mannaerts, directeur van de beroepsvereniging autobusondernemers.

Technische staat
Ook werd verteld dat de bus technisch in perfecte staat was. Er is op dit moment geen technische aanleiding gevonden voor het ongeval.

Autopsie
Uit de autopsie op het lichaam van de rijdende chauffeur zou blijken dat er geen gezondsheidsproblemen waren, aldus Coremans. Van vermoeidheid kan eveneens geen sprake zijn omdat de bus amper een uur onderweg was en de bestuurders zich aan de rij- en rusttijden hadden gehouden.

Repatriëring
Acht kinderen die gewond raakten zijn donderdag met een vliegtuig vertrokken naar België, meldde de Zwitserse ziekenhuiswoordvoerster Florence Renggli. Belgische autoriteiten hebben het bericht nog niet bevestigd. Wel zag een fotograaf van persbureau AFP een Belgisch Herculesvliegtuig landen op de luchthaven van Sion.

Gebedswake
Vele honderden mensen woonden donderdag een gebedswake bij in de plaatselijke Sint-Jozefkerk en daarbuiten. "We leven mee met de kinderen die nog vechten voor hun leven, de  ouders en de nabestaanden", zei bisschop Patrick Hoogmartens. "We kunnen alleen maar stamelend bidden voor een beetje hoop en om moed voor de mensen die overblijven en om kracht voor de kinderen."

Het aansteken van de kaarsen buiten de kerk leidde tot een golf van verdriet.

Bij het ongeval kwamen zes Nederlandse kinderen om het leven. Vier Nederlandse kinderen raakten gewond, van wie twee zeer ernstig.De eerste lichamen van de overleden slachtoffers van het busongeluk in het Zwitserse Sierre komen vrijdagochtend terug naar België.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen