Meer Nieuws15 mrt '12 11:03

Lichamen vanavond terug

Auteur: Bart Tuinman

Zodra de identiteit van de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland is vastgesteld, vertrekken vanavond twee Belgische militaire transportvliegtuigen om de lichamen thuis te brengen.

22 kinderen en 6 volwassenen kwamen om het leven. Alle 24 gewonden zijn geïdentificeerd. Drie van hen hebben de Nederlandse nationaliteit. Drie gewonden verkeren nog in levensgevaar. Ze zijn allen afkomstig van scholen in Lommel, over de grens bij Eindhoven en Heverlee, bij Leuven.

Botsing
De Belgische bus met schoolkinderen van rond de 12 jaar botste dinsdagavond frontaal tegen een muur in een inham van een Zwitserse tunnel. De zoektocht naar de oorzaak van het tragische ongeval is in volle gang.

Er was geen ander verkeer in de tunnel en de bus reed waarschijnlijk niet te hard, aldus de Zwitserse justitie. Een aanklager gaat uit van een technisch mankement, ofl een flauwte of fout van de chauffeur.

De kinderen hadden gordels om, maar de klap was zo hard dat sommigen met stoel en al vooruit schoten.

Marianne Van Malderen, een Belgische automobiliste, kwam kort na het ongeval ter plaatse. Ze zag kinderen bekneld onder hun stoelen of naar de voorkant van de bus geslingerd. "We deden wat we konden om de ongedeerde kinderen naar buiten te helpen", zei ze. "Maar het was onmogelijk in de bus te klimmen, want de ramen waren zo hoog."

Dag nationale rouw
België is de komende dagen in de ban van herdenkingen. Woensdagavond vond al een emotionele gebedswake plaats. De dienst werd geleid door aartsbisschop Léonard en de pauselijke nuntius in België. Léonard stelde dat we in dagen als deze "beter zwijgen en elkaar liefhebben, dichtbij zijn, mekaar steunen in diepe solidariteit en een grote gemeenschap vormen met de gekwetsten, de familieleden en andere getroffenen." Premier Elio Di Rupo legde woensdagavond bloemen in de tunnel. Hij kondigde voor België ook een dag van nationale rouw af.

Vanuit de hele wereld stromen de condoleances binnen. Zelfs de Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn medeleven betuigd aan Zwitserland en België. "Het verlies van zo veel jonge levens is hartverscheurend", verklaarde woordvoerder Tommy Vietor namens Obama. "Als een goede vriend van België en Zwitserland, staan we klaar om welke hulp dan ook te verlenen."

Opvang
Ouders en kinderen van 't Stekske in Lommel, waarvan een grote groep kinderen en leerkrachten omkwam, zijn donderdagochtend naar de school gegaan. Die was weer open, zij het met een aangepast programma. Hulpverleners en leerkrachten zorgden op de school voor een goede opvang.

Velen legden een bloemetje of een kunstwerk neer, of staken een kaarsje aan om steun te betuigen aan de getroffenen. De kinderen krijgen in de klassen onder begeleiding de tijd hun verdriet de ruimte te geven.

"Het sociale leven moet deels verder gaan. De leerlingen moeten elkaar kunnen ontmoeten en praten over de gebeurtenissen. Ze zitten immers met vragen en hun verdriet", vertelt wethouder Kris Verduyckt van de gemeente.

Op het stadhuis kan tot 21.00 uur steun betuigd worden via een condoleanceregister. Verder is er om 19.00 uur een gebedswake in Lommel.

Ook vrijdag is het register open tussen 09.00 en 21.00. Zaterdag is het register te tekenen tussen 09.00 en 16.00 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen