Meer Nieuws16 mrt '12 05:56Aangepast op 16 mrt '12 08:53

België rouwt

Auteur: Harmen Simon Teunis

Vrijdag is door de Belgische premier Elio Di Rupo uitgeroepen tot nationale dag van rouw om de doden en de gewonden van het fatale busongeluk in het Zwiterse Sierre te gedenken en ondersteunen.

Om 11 uur is er in het hele land een minuut stilte. Televisie- en radioprogramma's worden onderbroken, vlaggen gaan voor twee dagen halfstok en de ministerraad vergadert niet. Na de minuut stilte luiden in heel België de rouwklokken van alle kapellen, kerken en kathedralen. Naast de 1 minuut stilte zijn ook eigen initiatieven welkom. "Iedereen kan ook zijn eigen initiatief nemen, maar ten minste om elf uur één minuut stilte. Daarbij gaan de vlaggen twee dagen half stok", zo zegt Joelle Milquet, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken.

In Nederland zullen bij alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlaggen halfstok gaan. Provincies en gemeenten wordt gevraagd dit ook te doen. Nederland kent het verschijnsel nationale rouw niet en kan niet verder gaan dan een vlaginstructie.

Dinsdagavond kwamen bij een busongeluk 28 personen om, onder wie 22 kinderen. Ook raakten 24 kinderen gewond.

De eerste lichamen van de overleden slachtoffers van het busongeluk in het Zwitserse Sierre komen vrijdagochtend terug naar België.

Oorzaak
Er gaan geruchten dat op het moment van het ongeval de chauffeur een dvd aan het wisselen was. Tom Coremans van TopTours, van de bus, wil hier niet op ingaan. Hij vindt dat te veel speculatie op dit moment. "We zijn ook maar mensen, we weten het ook niet. Het is allemaal insinueren, er wordt elke dag een dvd opgezet. Maar we weten het niet". In de Zwitserse media dook het verhaal op, maar op dit moment is zelfs niet duidelijk wie van de twee chauffeurs achter het stuur zat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen