Meer Nieuws20 mrt '12 05:52

De lente is begonnen!

Auteur: Anne-Greet Haars

De temperaturen schuiven langzaam op richting lente en nu is het ook eindelijk officieel. Een terrasje pakken, lunchen in de zon; het kan weer. Maar kan de lente de economie ook uit de winterdip trekken?

De lente begint officieel om 6.14 uur. Het is voor het eerst sinds 1896 dat de lente op 20 in plaats van 21 maart begint.

Omloopduur
"Het voorjaar begint op een bepaald moment als de aarde op een bepaalde plaats in de baan om de zon staat", legt Edwin Mathlener (directeur Stichting De Koepel) uit.

"Het probleem is dat de omloopduur van de aarde om de zon niet een geheel aantal dagen is. Niet 365 dagen, maar 365 en een kwart dag. Om die reden hebben we af en toe een schrikkeljaar. We hebben al een extra dag gehad en daarom valt het begin van de lente op 20 maart", aldus Mathlener.

Kooplust
Één ding is duidelijk: we zijn in de lente allemaal iets vrolijker. Maar neemt de kooplust, goed voor de economie, hierdoor ook toe? "In het consumentenvertrouwen is een seizoenspatroon te zien, maar vooral in januari als mensen nog vol zitten met goede voornemens. In het voorjaar valt het mee", vertelt Peter Hein van Mulligen (CBS).

Mooi weer
De lente heeft niet direct invloed op onze portemonnee. "Als het mooi weer is, dan geven mensen meer geld uit naar horeca. Maar dat zijn vrij voorspelbare en logische gebeurtenissen", meent Van Mulligen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen