Meer Nieuws26 mrt '12 07:58

Big Brother is watching you

Auteur: Bart Tuinman

Waar u heen gaat op vakantie, hoeveel kinderen u heeft en of u een relatie heeft. De grote bedrijven weten het allemaal. Het is vandaag de Dag van de Privacy.

Grote bedrijven als Google en Facebook weten misschien nog net niet wat voor ondergoed u draagt, maar de bedrijven weten meer dan veel mensen zich realiseren. Het Expertisecentrum Journalistiek en het Rathenau Instituut organiseren daarom vandaag een Dag van de Privacy. Anno 2012 is dat onderwerp een big issue, maarof dat in 2030 nog steeds zo is, is zeer de vraag.

Alles openbaar
Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas maken mensen zich er niet echt druk om. "Als ik zie hoeveel Nederlanders op straat en op internet gooien, dat is veel meer dan in Duitsland of in andere landen", maar volgens hem kan het nog veel verder. "Ik moet heel vaak in scandinavië zijn en daar is zelfs de belastingaangifte openbaar", vertelt Bakas op BNR. Dat betekend dat ze daar precies weten wat hun collega's verdienen.

2030
"Zoals je ziet wat er nu in de Verenigde Staten gebeurd, waarbij mensen bijna niet nadenken over privacy en wat voor gevaren dat met zich meebrengt. In 2030 zullen mensen er ook zo over nadenken in Europa", vertelt Richard Lamb op BNR. Volgens Bakas komen er in de toekomst waarschijnlijk twee internetten. Één voor mensen die betalen en privacy krijgen en een vrij te gebruiken zonder privacy waarborg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen