Meer Nieuws25 sep '12 07:56

Onderzoek naar rechtmatigheid opkoopprogramma ECB

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese Centrale Bank en de Duitse centrale bank gaan de rechtmatigheid van het opkoopprogramma door de ECB van staatsleningen van zwakke eurolanden onderzoeken.

Volgens het Duitse blad Bild willen advocaten van de ECB en de Bundesbank weten bij welke omvang en op wat voor termijn het opkoopprogramma inbreuk maakt op de Europese regels. Bild stelt dat er een kans is dat de zaak zal worden voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie. En juist voor deze mogelijkheid willen de ECB en de Bundesbank zich juridisch wapenen, schrijft het blad.

ECB-president Mario Draghi maakte onlangs bekend bereid te zijn ongelimiteerd staatsleningen van zwakke eurolanden op te gaan kopen om de hoge rentes te drukken. Daarvoor moeten landen dan wel een formeel verzoek indienen en akkoord gaan met strikte voorwaarden. Volgens Draghi is dat programma geheel in overeenstemming met het mandaat van de ECB.

In strijd met de regels
Het opkoopprogramma van de ECB heeft tot onenigheid geleid over de vraag of het plan niet in strijd is met de Europese regels. Die verbieden namelijk de directe financiering van overheden door de ECB.

De president van de Duitse centrale bank stemde tegen het opkoopprogramma. In Duitsland bestaat de angst dat de ECB daarmee buiten zijn mandaat gaat en belastingbetalers kan blootstellen aan miljarden aan risicovolle leningen.

Gerelateerde artikelen