Meer Nieuws21 aug '12 18:33

Nederland zet zich in voor Ethiopië

Auteur: Mijke Hurkx

Het Ethiopië van de overleden premier Meles Zenawi is een van de 15 landen die nog ontwikkelingshulp van Nederland krijgen. Het Oost-Afrikaanse land krijgt jaarlijks rechtstreeks 31,5 miljoen euro.

Dat geld is onder meer bedoeld voor verbetering van de landbouw, om hongersnood te voorkomen. Ook helpt Nederland bij de bestrijding van hiv en aids.

Enorme prijsstijgingen en religieuze spanningen werpen een schaduw over het land dat economisch weliswaar snel groeit, maar nog steeds heel arm is. Bijna 85 procent van de bevolking leeft buiten de stad en van circa 2,5 euro per dag.

Relatie Nederland-Ethiopië
In Ethiopië wonen ongeveer 450 Nederlanders. Zij houden zich vooral bezig met de teelt van rozen. Nederland staat in de top 5 van landen waarnaar Ethiopië exporteert. Nederlandse bedrijven, vooral in de land- en tuinbouw in Ethiopië, hebben inmiddels meer dan 50.000 Ethiopiërs in dienst, blijkt uit informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2011.

Zenawi belangrijke bondgenoot
Zenawi was een belangrijke bondgenoot van het Westen. Onder zijn leiding groeide de economie spectaculair, maar de afgelopen jaren kwam hij vooral in het nieuws door onderdrukking van de oppositie. Tegenstanders en lastige journalisten werden aangemerkt als terroristen en verdwenen lang achter de tralies.

De Nederlandse regering noemt Ethiopië "een stabiel land in een onrustige regio", maar vindt ook dat "burgerrechten geen gelijke tred houden met sociale en economische ontwikkeling.''

Ben Knapen
Staatssecretaris Ben Knapen bracht in juni vorig jaar nog een bezoek aan het land, waar hij ook sprak met Zenawi. Het ging toen niet alleen over ontwikkelingssamenwerking en de economische betrekkingen, maar ook over de humanitaire situatie en mensenrechten. Knapen liet toen aan Zenawi weten dat het bestuur, de mensenrechten en de vrijheid voor hulp- en mensenrechtenorganisaties verbeterd moesten worden.

Harde hand
Zenawi leidde Ethiopië met harde hand en werd daarbij gesteund door strijdmakkers uit Tigray met wie hij in 1991 aan de macht kwam. Ethiopië lag toen nog in puin door een binnenlandse oorlog en het wanbeleid van dictator kolonel Mengistu Haile Mariam. Zenawi ontpopte zich als een verlicht despoot die het land politiek en economisch radicaal heeft hervormd. Ondertussen onderdrukte hij de oppositie keihard en voerde in de jaren 90 een bloedige oorlog met Eritrea.

Mensonterend
Mensenrechtenorganisaties hebben vaak hun gal gespuwd over Zenawi, maar diens pro-westerse beleid leverde ook hulp en lof op. Hij werd vaak als "de stem van Afrika" uitgenodigd en het land is met jaarlijks miljardenhulp nog steeds een 'donor darling'. De militaire inspanningen van Ethiopië in onder meer de strijd tegen islamitische extremisten in Somalië hebben van Zenawi een regionale politieagent gemaakt.

De sober levende leider is in zijn land nooit geliefd geworden, vooral door de politiek etnische verschillen aan te scherpen en het land in etnische regio's op te delen. De grootste bevolkingsgroepen, de Oromo's (35 procent van de bevolking) en de Amhara's (27 procent), hopen dat de macht van het regime 'uit Tigray' nu aftakelt.

Gerelateerde artikelen