Meer Nieuws22 apr '12 15:10

Walmart stopte omkoop in doofpot

Auteur: Fleur de Bruijn

De supermarktketen Walmart heeft geprobeerd een grote omkoopaffaire in Mexico in de doofpot te stoppen. Het bedrijf heeft de zaak zaterdagavond toegegeven na een publicatie over de kwestie in de krant The New York Times.

Volgens de krant kwamen in 2005 aanwijzingen dat leidinggevenden bij dochterbedrijf Walmart de Mexico steekpenningen hadden betaald om uitbreiding van het aantal winkels mogelijk te maken en marktaandeel te winnen. Walmart begon na de melding door een klokkeluider een intern onderzoek, dat veel bewijzen vond van de zeer wijdverbreide omkoping. De top van de Mexicaanse tak zou geweten hebben van de omkoping maar het geheim hebben willen houden. Daarnaast waren hoge Mexicaanse leidinggevenden betrokken bij de corruptie.

Nadere studie
In plaats van een nadere studie in te lassen, liet de Amerikaanse leiding van de supermarktgroep het bestaande onderzoek doodbloeden en sluiten. Informatie van The New York Times wijst uit dat de zaak bekend was tot in de absolute top van het bedrijf.

Walmart liet dit weekeinde weten nader onderzoek te gaan doen naar de affaire. Het concern sprak ook tegen dat de autoriteiten destijds geen informatie over de zaak hadden gekregen.

Gerelateerde artikelen