Meer Nieuws24 jul '11 16:30

Dodental treinongeluk China opgelopen tot 43 (slideshow)

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het dodental door een botsing tussen twee hogesnelheidstreinen in het oosten van China zaterdag is opgelopen tot 43. Onder de doden zijn ook twee buitenlanders. Het is niet bekend of er Nederlanders bij het ongeluk betrokken zijn.

Meer dan 200 mensen zijn gewond geraakt.  De toestand van twaalf van hen is kritiek.
Een van de treinen was tijdens onweer geraakt door bliksem waardoor een motor buiten werking raakte en de trein steeds langzamer reed.
Een andere hogesnelheidstrein zag dit niet aankomen botste er achterop waardoor een van de twee treinen ontspoorde. Twee treinstellen vielen van een spoorbrug 30 meter naar beneden in een rivier.
Discussie
In China was de afgelopen weken al discussie ontstaan over de veiligheid van hogesnelheidstreinen. Er waren veel technische problemen en vertragingen op de nieuwe spoorlijn tussen Peking en Shanghai.
Door het ongeluk zijn zondag drie hoge functionarissen van de Chinese spoorwegen ontslagen. Er komt een nieuw onderzoek naar de veiligheid van hogesnelheidstreinen.
Een veiligheidssysteem dat had moeten waarschuwen voor het obstakel op het spoor, was door de stroomstoring uitgevallen. Het gaat om de zwaarste treinramp in de Volksrepubliek sinds 2008.
Hogesnelheidstreinen in China
China heeft met 8000 kilometer het langste stelsel van hogesnelheidstreinen ter wereld. De autoriteiten plannen een verdubbeling tot 16.000 kilometer in 2015.
Het ongeluk gebeurde in de buurt van de stad Wenzhou, in de oostelijke provincie Zhejiang. Beide treinen waren op weg naar de zuidelijker gelegen kuststad Fuzhou. De ene was afkomstig uit Peking, de andere uit Hangzhou, de hoofdstad van Zhejiang.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen