Meer Nieuws16 mrt '12 15:27Aangepast op 16 mrt '12 17:19

Herdenkingsdienst voor slachtoffers busramp

Auteur: Pieter van den Akker

Aanstaande woensdag wordt een grote herdenkingsdienst gehouden voor de 15 kinderen en 2 volwassenen uit het Belgische plaatsje Lommel, die dinsdagavond zijn omgekomen bij het busongeluk in Zwitserland.

Het was een dag van nationale rouw in België, weet ook redacteur Nina van den Dungen. Om 11 uur werd een minuut stilte gehouden voor alle 28 mensen die het busongeluk in Zwitserland niet overleefden. Van den Dungen vertelt op BNR: "Het laatste nieuws is dat de lichamen van de mensen die zijn omgekomen terug in België zijn. Ze zijn vervoerd met twee transportvliegtuigen, die vanmorgen op een militaire basis in Melsbroek zijn geland."

Vervoer
De burgemeester Peter Vanvelthoven vertelde dat alles in het werk wordt gesteld om het vervoer van de lichamen zo goed mogelijk te laten verlopen. "Dat betekent dat we uitvoerige afspraken hebben moeten maken met de begrafenisondernemers. Dit om te kunnen voldoen aan de wensen van de ouders en partners om de slachtoffers daar te brengen waar de familie dat wenst", aldus Vanvelthoven.

Voor de zeven kinderen van de basisschool in Heverlee die bij het ongeluk omkwamen komt er één begrafenisplechtigheid. De twee volwassenen - een leerkracht en een begeleidster - worden in eigen kring begraven.

Nog een dienst
De dienst voor de zeven kinderen wordt donderdag om 11 uur gehouden in de Sint-Pieterskerk in Leuven. Dat is vrijdag afgesproken met de ouders van de kinderen, de stad en de kerk.

Het aantal plaatsen in de kerk voor niet direct betrokkenen zal beperkt zijn. Buiten de kerk zullen twee grote schermen geplaatst worden waarop publiek de plechtigheid live kan volgen. De organisatie maakt zelf videobeelden. Andere camera's zullen niet toegestaan zijn in de kerk.

Kaarsen
Woensdagavond zullen foto's van de slachtoffers worden overgebracht van het stadhuis naar de kerk. Iedereen wordt opgeroepen dan rond de kerk een kaars aan te steken zodat er een lichtzee ontstaat.

Klik hier om te luisteren naar BNR's Nina van den Dungen en burgemeester Peter Vanvelthoven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen