Meer Nieuws5 apr '12 07:58Aangepast op 5 apr '12 18:27

Rosenthal roept ambassadeur terug uit Suriname

Auteur: Thijs Baas

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur in Suriname voor overleg terug naar Nederland.

Dat besloot hij nadat het Surinaamse parlement woensdagavond de omstreden amnestiewet had aangenomen die bestraffing van de decembermoorden van 1982 moet voorkomen. Rosenthal noemt het feit dat het parlement de wet heeft aangenomen "diep teleurstellend''.

Nederland gaat met de Europese Unie en andere gelijkgezinde landen bekijken welke gevolgen dit moet hebben, zei Rosenthal. Zijn eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers, "voor wie dit een zware slag moet zijn''.

Han ten Broeke, Tweede Kamerlid VVD, vindt het uitermate betreurenswaardig. "Ik ben diep teleurgesteld dat is gebeurd wat iedereen al vreesde. Het is zorgwekkend en slecht voor de Surinaamse democratie. Met het terughalen van de ambassadeur laat minister Rosenthal zien dat hij het hoog opneemt. Ik ben blij dat hij heeft aangekondigd in overleg met Europese collega's verder te kijken wat er nu moet gebeuren."

De CDA vindt het ook terecht dat minister Rosenthal de ambassadeur terugroept uit Suriname. "Bouterse moet opgepakt worden zodra hij een stap buiten Suriname zet'', aldus Henk Jan Ormel (Tweede Kamerlid CDA).

EU-steun
Hans van Baalen (europarlementariër) staat achter het beleid van Rosenthal en ook van de VVD-fractie om niet te accepteren dat die amnestiewet in werking komt. “Mensen moeten gewoon vervolgd worden. Suriname is internationale verplichtingen aangegaan om de rechtsstaat te beschermen en dat betekent dat er een gezamenlijke verklaring van alle EU-landen moet komen om Suriname aan te pakken. Als dat verzoek van Rosenthal ook het Europees parlement bereikt, dan zullen we dat steunen.”

Reisverbod
Advocaat Spong, al jaren strijdbaar voor een eerljk proces in deze zaak, vindt het een goed signaal van minister Rosenthal, maar vindt ook dat er nog verdergaande maatregelen moeten worden getroffen. “Ik denk met name aan reisbeperking voor de verdachten van het proces, maar ook voor de parlementsleden die deze wet hebben aangenomen. Dus als je voor bent geweest zou je een beperking voor het reizen moeten krijgen.”

Ook Romeo Hoost, een neef van één van de slachtoffers, vindt het een uitstekende stap. “Ik hoop dat Nederland een beroep doet op andere EU-landen om dezelfde stap te ondernemen. Ik schaam me ook dat ik een Surinaamse Nederlander ben op dit moment. Ik ontken dat ik een moordenaar als president heb; ik heb een koningin.”

Politieke reacties
Han ten Broeke (VVD) neemt al een voorschot op wat de VVD en CDA al hebben aangegeven: "Nederland blijft gesloten voor de verdachten van de decembermoorden.''

Louis Bontes, Tweede Kamerlid PVV meldt dat de PVV ook een reisverbod wil voor de verdachten van de Decembermoorden en ook voor de 28 parlementsleden die voor de amnestiewet hebben gestemd. "Zij hebben een gigantische berg boter op hun hoofd en lak aan de open wonden bij slachtoffers en nabestaanden.''

Stoppen hulpprojecten
Volgens Spong kan er ook nog gedacht worden aan het stopzetten van bepaalde hulpprojecten. "Er is sprake van een raamverdrag tussen Nederland en Suriname. En in het kader daarvan vinden er verschillende hulpprojecten met Nederlands geld plaats. Suriname moet toch de prijs betalen voor dit besluit.”

 

Gerelateerde artikelen