Meer Nieuws16 okt '12 13:27Aangepast op 16 okt '12 15:12

Ook zonder visum is Cubaan de sigaar

Auteur: Pieter van den Akker

Cubanen hebben vanaf 2013 geen speciale vergunning meer nodig om naar het buitenland te reizen. Vanaf 14 januari is een paspoort genoeg. Maar een massale uittocht komt er zeker niet, want een paspoort is razend duur.

Met het afschaffen van het uitreisvisum verdwijnt een van de meest gehate regels van het land. Omdat de prijs van een paspoort ongeveer vijf keer een gemiddeld maandinkomen bedraagt, lijkt de kans dat Cubanen massaal hun land uitvluchten nihil. Maar zo'n uittocht is dan ook niet de bedoeling van de regering, zegt Cubakenner Rieks Holtkamp.

Hij legde vandaag op BNR uit: "Naar het buitenland toe willen ze het doen voorkomen alsof er wel degelijk hervormd wordt. Maar tegelijkertijd is het ook onmiskenbaar dat ze het socialistische, marxistische, leninistische model gewoon handhaven."

Holtkamp ziet de maatregel als een 'aanpassing aan het socialistische model'. "Dat wordt geactualiseerd, zoals ze dat noemen. Het lijkt een verlichting, maar ze moeten nog steeds een paspoort kopen. En je hebt ook kans dat dat nog duurder gaat worden."

Menselijk kapitaal
De strenge beperkingen die nu gelden en die het voor veel Cubanen onmogelijk maken het economisch gestagneerde eiland te verlaten, worden volgens de autoriteiten in 2013 'aangepast aan de omstandigheden van vandaag en de nabije toekomst'. De aangekondigde versoepeling betekent niet dat Cubanen straks vrij kunnen reizen of emigreren. Het land handhaaft maatregelen 'die het menselijk kapitaal gecreëerd door de revolutie' in Cuba houden.

Jaarlijks duizenden Cuba-verlaters
Cuba beperkt al ruim 50 jaar de mogelijkheden voor Cubanen om zich in het buitenland te vestigen, waar het loon hoger is. Hiermee wilde het regime voorkomen dat jonge, goed opgeleide mensen het land verlaten. De VS gaven Cubanen in 1966 het recht zich in Amerika te vestigen als ze het land konden bereiken. Ondanks de reisbeperkingen verlaten jaarlijks duizenden Cubanen illegaal hun land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen