Meer Nieuws18 aug '11 20:56

Van der Sloot mogelijk tot drie jaar in voorarrest

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het voorarrest van Joran van der Sloot kan worden verlengd met 10 maanden tot een maximale tijd van 3 jaar. Daartoe kan Openbaar Ministerie besluiten als verder onderzoek nodig wordt geacht.

Dat verklaarde juridisch expert Mario Amoretti in de Peruaanse hoofdstad Lima desgevraagd.

Nog geen aanvraag

Een woordvoerder van het OM bevestigde deze informatie en liet weten dat er nog geen sprake is van een aanvraag tot verlenging. De openbare aanklaagster heeft het dossier in juli ontvangen en heeft de zaak in behandeling, zo zei de woordvoerder.

Advocaat familie Flores

De advocaat van de familie Flores zei eerder tegen de Peruaanse krant Trome dat hij bang was dat Van der Sloot zijn proces wellicht vanaf december dit jaar buiten de gevangenis kon afwachten. Juridisch expert Amoretti acht het onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. "Het is waarschijnlijk dat er verlenging wordt aangevraagd."

Moord

Joran van der Sloot wordt ervan verdacht op 30 mei vorig jaar de Peruaanse Stephany Flores op zijn hotelkamer in Lima te hebben vermoord. Sinds juni vorig jaar zit hij in voorarrest. Een verdachte mag in Peru maximaal 18 maanden in voorarrest zitten. Als de openbaar aanklager meer tijd nodig heeft voor het onderzoek en het formuleren van de aanklacht, kan hij verlenging aanvragen.

Dat de aanklacht zo lang op zich laat wachten, valt volgens Amoretti te verklaren uit het feit dat het Openbaar Ministerie zo veel dossiers te verwerken krijgt. Ook de rechtbanken kampen met onderbezetting en daarom duren processen vaak zo lang, aldus Amoretti.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen