Meer Nieuws27 jun '11 11:59

Negen ernstig gewonden bij brand Nieuwegein

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Bij de brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein zijn maandag negen bewoners zeer ernstig gewond geraakt. Ze hebben brandwonden diep in de luchtwegen. Dat maakte professor Loek Leenen van het UMC Utrecht maandagmiddag bekend op een persconferentie.

De komende 48 uur zijn volgens hem voor sommigen van hen cruciaal. De brandweer gaf eerder op de middag  het sein brand meester bij het zorgcentrum. Dat betekent niet dat het vuur helemaal is gedoofd. Naar verwachting gebeurt dat de komende uren, laat de zegsman weten. De brandweer heeft ongeveer150 mensen geëvacueerd. De bewoners mogen nog niet naar huis en worden voorlopig ergens anders opgevangen. De evacuatie van de patiënten verliep zeer hectisch, zei een woordvoerder.
Veertig mensenwerden met ernstige ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis in Utrecht gebracht waar een calamiteitenhospitaal is ingericht. Volgens de woordvoerder moesten veel invalide mensen met behulp van een rolstoel uit het brandende pand worden gehaald. "Het was net een film.''
Brandweer, ambulances en politie rukten grootschalig uit. Zo zijn naar schatting honderd brandweerlieden, honderd ambulancemedewerkers en veel politiemensen en gemeentepersoneel ingeschakeld.