Meer Nieuws28 jun '12 11:46

Rotterdam snoept uit verboden pot

Auteur: Anne-Greet Haars

Rotterdam doet tot grote onvrede van de Rekenkamer Rotterdam opnieuw een greep uit de reservepot. Het college zet geld - dat bedoeld is voor investeringen - in om de bijstandsuitkeringen te bekostigen.

Vorige maand werd bekend dat Rotterdam nog eens 73 miljoen extra gaat bezuinigen. De gemeente wil dat bereiken door investeringen over een langere periode uit te smeren en door sneller ambtenaren te ontslaan.

Tekort dekken
Maar omdat het aantal bijstandsuitkeringen blijft toenemen, 34.750 uitkeringsgerechtigden op dit moment, wordt het oplopende tekort gedekt door geld te halen uit de reservepot Investering Fonds Rotterdam (IFR). Het gaat om een bedrag van 78 miljoen euro.

Kritiek
De Rotterdamse Rekenkamer heeft stevige kritiek op het inzetten van geld dat bedoeld was voor grote infrastructurele investeringen en projecten. “De pot is bedoeld voor investeringen en moet je dus niet inzetten om je lopende begroting op orde te krijgen”, zegt Paul Hofstra, directeur van Rekenkamer Rotterdam, donderdagochtend op BNR.

"Die pot is primair bedoeld voor buitengewone risico's, die feitelijk niet zijn te ramen. Dat zijn bijzondere dingen als claims of rampen. Alles wat zo'n beetje geraamd kan worden - en dat geldt voor bijstandsuitgaven - dien je gewoon mee te nemen en op te lossen binnen de begroting."

Derde keer
"Het punt van de Rekenkamer zit een beetje bij het feit dat dit al de derde keer is dat het gebeurt. De Rekenkamer heeft begin vorig jaar daar expliciet voor gewaarschuwd, naar aanleiding van de problemen in 2011 en vervolgens ook voor 2012", legt Hofstra uit.

"Laat ik het zo zeggen: ik vind het onverstandig."

Doelstellingen stad
Twee weken geleden concludeerde de Rekenkamer Rotterdam in een kritisch rapport, dat het gemeentebestuur van Rotterdam voorlopig maar 3 van de 23 doelstellingen, die het zichzelf heeft opgelegd, haalt. De belangrijkste doelen die niet gehaald worden hebben te maken met schooluitval, het wegtrekken van hoogopgeleide rijken en het verbeteren van de gezondheidssituatie van Rotterdammers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen