Meer Nieuws14 dec '12 06:39

Franse invasie in Londen

Auteur: Pieter van den Akker

Ze zijn waarschijnlijk de grootste minderheid in Londen: de Fransen. Geschat wordt dat er inmiddels 400.000 Fransen in de Britse hoofdstad wonen. Dat zijn er meer dan in Bordeaux of Nice.

Image

En daarmee is Londen de zesde grootste Franse stad. Wat merk je in de Britse hoofdstad van die Franse invasie? Correspondent Lia van Bekhoven zocht het uit.

Patisseries, restaurants
"Ik loop nu een minuut of tien door deze straat in het west-Londense Kensington. Ik schat dat een op de drie winkels hier Frans is: Franse kledingzaken, Franse patisseries, Franse restaurants, hier een Franse kaaswinkel. Je ziet de Franse invloed in Londen en je hoort het ook."

Als het niet vanwege de Engelse keuken is, dan is het op de eerste plaats vanwege het werk dat de Fransen hun land achter zich laten. Die conclusie trekt Van Bekhoven na een gesprek met een van de vele Fransen in Londen. "Het is makkelijker in Londen dan in Frankrijk om werk te vinden, van werk te veranderen en om promotie te maken", tekent zij uit de mond van een Francaise op.

Campagne Hollande
Voordat Hollande president werd, kwam hij in Londen campagne voeren onder de Franse gemeenschap. Sindsdien is het aantal Fransen in de Britse hoofdstad nog meer toegenomen. Een nieuwe groep superrijken vluchtte naar Londen om forse belastingverhogingen te voorkomen. En ze zijn allemaal, zei burgemeester Boris Johnson, van harte welkom.

Maar de Franse rijken en de bankiers zijn maar een kleine groep. "Het zijn de jongeren die nu domineren, die niet in het sjieke Kensington wonen, maar in de armere kosmopolitische East End en daar werken in de creatieve sector of bij kleine high techbedrijven. En wat zij zo aantrekkelijk vinden aan Londen is dat het zo'n internationale stad is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen