Meer Nieuws18 nov '11 22:56Aangepast op 19 nov '11 13:56

Doden bij massale kettingbotsing nabij grens [update]

Auteur: BNR Webredactie

Op de Duitse snelweg A31, net over de grens bij Enschede, heeft vrijdagavond een grote kettingbotsing plaatsgehad. Liefst 89 voertuigen botsten in dichte mist op elkaar.

Zeker drie personen zijn om het leven gekomen bij het ongeluk dat tussen Heek en Gronau plaatsvond. Er vielen ongeveer 30 gewonden, onder wie zeker twee Nederlanders. Enkele mensen zaten ingeklemd in hun voertuigen. De snelweg is in beide richtingen afgesloten.

De Duitse politie kan nog niets zeggen over de identiteit en de nationaliteit van de slachtoffers. Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weet niet of er Nederlanders onder de doden en gewonden zijn.

Zicht beperkt tot 100 meter
Het ongeluk gebeurde iets na zeven uur op de A31 tussen Heek en Gronau. Het zicht was door de mist beperkt tot ongeveer 100 meter. Het ongeval was in noordelijke richting, maar de snelweg moest in beide richtingen worden afgesloten. Vermoedelijk is de snelweg nog de hele nacht gestremd. Het Nederlandse Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft hulp aangeboden, maar volgens de Duitse politie zijn Nederlandse agenten en Nederlands ambulancepersoneel niet betrokken bij de hulpverlening.

5 doden bij ongeluk Aken
Bij een verkeersongeluk in de Duitse stad Aken kwamen zaterdagochtend vijf mensen om het leven. Daarnaast raakten nog eens twee mensen zwaargewond. Het is zeker dat zich onder de slachtoffers geen Nederlanders bevinden. In tegenstelling tot bij het ongeluk over de grens was het in Aken niet mistig.

Uit de auto gestapt
Volgens BNR-correspondent Derk Marseille is het ongeluk mogelijk ontstaan doordat sommige autmobilisten, die door de dichte mist niet meer durfden te rijden, uit hun auto zijn gestapt. Er zouden bij de betrokken auto's ook Nederlandse kentekenplaten zijn gesignaleerd.

Bij de kettingbotsing vrijdagavond in het westen van Duitsland zijn zeker twee Nederlanders gewond geraakt. Dat heeft de politie van de stad Münster zaterdag bekendgemaakt.

In dichte mist botsten 52 auto's op de A31, net over de grens bij Enschede, op elkaar. Er vielen drie doden en 35 mensen raakten gewond, van wie 14 ernstig. De drie doden komen allen uit Duitsland. Het gaat om een 44-jarige vrouw uit Keulen, een 28-jarige man uit de Duitse plaats Nordhorn en een 50-jarige man uit de buurt van Borken, niet ver van Winterswijk.

De politie verwacht dat in verband met het onderzoek de A31 tussen Heek en Gronau tot in de namiddag in beide richtingen afgesloten zal blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen