Meer Nieuws13 jan '12 18:17Aangepast op 13 jan '12 19:53

Joran niet akkoord met 28 jaar cel [update]

Auteur: BNR Webredactie

Joran van der Sloot wil zich niet neerleggen bij het vonnis dat hij te horen kreeg. Hij werd tot 28 jaar celstraf veroordeeld voor de roofmoord op Stephany Flores.

Image

Eerder had zijn advocaat laten weten in beroep te zullen gaan als de straf te hoog uit zou vallen. De rechtbank in Lima veroordeelde Van der Sloot tot 28 jaar gevangenisstraf nadat hij woensdag de beschuldigingen tegen hem had bekend. De aanklager had 30 jaar cel geëist.

De rechtbank in Lima heeft Joran van der Sloot een straf van 28 jaar gegeven. Daarnaast moet de Nederlander 59.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie van Stephany.

Het kostte de rechters in totaal bijna twee uur om de uitspraak bekend te maken.

In het eerste deel van de uitspraak werd er door de aanklager een flinke lijst technische details over de zaak voorgelezen.

Joran vroeg of deze details konden worden overgeslagen, maar dat werd afgewezen door de rechter. Vervolgens werden alle gebeurtenissen rondom de moord op Stephany uitgebreid opgesomd.

Alles werd door een tolk vertaald in het Nederlands. Die had het niet gemakkelijk tijdens de langdurige uitspraak.

De aanklager vertelde onder andere dat Stephany Flores eerst door Joran met zijn ellenboog is geslagen. Daarna heeft hij Stephany geprobeerd te wurgen en heeft hij zijn overhemd op haar gezicht geduwd.

Vader Flores woedend
De vader van de vermoorde Stephany Flores, Ricardo Flores, is boos op de privileges die Joran van der Sloot volgens hem in de gevangenis in Peru geniet. Joran heeft volgens Flores onder meer een mobiele telefoon.

De vader van Stephany sprak zijn hoop uit dat die situatie verandert: "In de gevangenis heeft hij een beter leven dan op straat. Het is hier geen vijfsterrenhotel."

Moe
Joran zag er moe uit tijdens de hoorzitting, en zweette behoorlijk. Halverwege werd dan ook toegestaan dat Joran en zijn tolk de uitspraak zittend mochten aanhoren.

Bekentenis
Afgelopen woensdag verklaarde Joran van der Sloot zich voor de rechtbank in Lima schuldig aan alles wat hem wordt verweten. Omdat hij dat heeft gedaan, hoopte hij in aanmerking te komen voor strafvermindering. Met een aanvankelijke eis van het OM van 30 jaar, en een veroordeling tot 28 jaar, lijkt dat dus weinig geholpen te hebben.

Opwelling
Vorige week vrijdag verklaarde Joran nog aan de rechter dat hij miljonairsdochter Stephany op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer in Lima van het leven heeft beroofd, maar dat zou in een emotionele opwelling zijn gebeurd.

Hij werd kwaad toen hij zag dat Flores op zijn laptop stukken over Natalee Holloway bekeek.

Joran is een psychopaat
De advocaat van de familie Flores noemde Joran een psychopaat die niet terug kan naar de maatschappij. Volgens deze Edward Alvarez was het duidelijk dat Van der Sloot Stephany Flores vermoord heeft om haar van haar geld te beroven, "en daarvoor staat levenslang", zei hij met nadruk.

Hij stelde dat een straf van 20 jaar te weinig is.

Holloway
Donderdag heeft een rechtbank in de Amerikaanse staat Alabama Natalee Holloway juridisch doodverklaard.

De Amerikaanse tiener Holloway verdween precies vijf jaar eerder op Aruba, waar Van der Sloot toen woonde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen