Meer Nieuws13 dec '11 13:19Aangepast op 13 dec '11 23:46

Chaos in Luik na aanslag met granaten

Auteur: BNR Webredactie

In het centrum van de Belgische stad Luik met granaten gegooid. Daarbij zijn voor zover bekend vijf mensen gedood en 123 mensen gewond geraakt. Dat meldde aanklager Daniele Reynders.

UPDATE:

Geen Nederlanders
Onder de slachtoffers van de aanslag zijn volgens een woordvoerder van de Belgische autoriteiten geen Nederlanders.

De Luikse politie meldt dat de situatie inmiddels onder controle zou zijn. De politie zoekt nog wel naar een dader van de aanslag op het Place Saint Lambert in het centrum van de Waalse stad. Hij zou zich schuilhouden in een bijgebouw van het nieuwe paleis van justitie. Een speciale politie-eenheid kreeg opdracht het gebouw te doorzoeken.

Granaten en kalasjnikov
Een andere dader kwam om het leven, werd dinsdagmiddag officieel bevestigd door justitie. Hij zou neergeschoten zijn door de politie. De daders maakten gebruik van explosieven van het type thunderflash (een oefenexplosief) en een kalasjnikovgeweer.

Op het plein zijn verdachte voorwerpen aangetroffen. Die worden onderzocht en zo nodig onschadelijk gemaakt.

Schietpartij
In Luik werd dinsdag kort voor twee uur nog geschoten. Dat hebben getuigen gemeld, schrijft de Belgische krant De Morgen. Mogelijk lopen twee tot drie daders nog altijd rond in de stad.

Bushokje
De granaten zouden naar een bushokje op het plein Place Saint-Lambert in het centrum van Luik zijn gegooid. De omgeving van het plein  werd afgezet door de politie.

Volgens Belgische media zijn er vier explosies gehoord, gevolgd door geweerschoten. Verder zijn er berichten dat er meerdere daders zouden zijn, die uit het Paleis van Justitie komen. De aanslag houdt mogelijk verband met een ontsnappingspoging uit het justitiepaleis. De Luikse burgemeester Willy Demeyer bevestigde dat drie personen hebben geprobeerd uit het justitiepaleis te ontsnappen.

Advies: blijf binnen
De Vlaamse krant De Morgen meldt dat iedereen het advies krijgt om binnen te blijven. Wie op straat rondloopt, moet beschutting zoeken in winkels en openbare gebouwen. Het rampenplan is afgekondigd.

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken in België neemt vooralsnog geen maatregelen. Het is nog niet duidelijk of er Nederlandse slachtoffers zijn.

Ooggetuige: zeker honderd slachtoffers
"Het is heel erg wat hier is gebeurd. Na de paniek is er het ongeloof", zei een ooggetuige tegen de Vlaamse zender Radio 1. Volgens hem zijn er zeker honderd slachtoffers. Binnen 10 minuten na de aanslag was er politie op het Place Saint Lambert in hartje Luik en hingen er helikopters in de lucht, zei de man. Hij reed op dat moment in zijn bestelwagen langs een rij bushaltes.

Hij hoorde een ontploffing en dacht dat het iets met zijn auto had te maken. Toen hoorde hij een tweede ontploffing en schoten. Vervolgens zag hij talrijke mensen badend in het bloed op de grond liggen. Hij realiseerde zich toen dat er iets ergs aan de hand was.

Een andere getuige zag een man van buitenlandse afkomst in het rond te schieten: "Het was niet normaal meer. Je rent voor je leven.''

Eerwraak
Er zijn geruchten dat de aanslag een wraakactie van een Pakistaanse familie zou zijn. Het is niet duidelijk wat hiervan waar is. De familie die ermee in verband wordt gebracht werd veroordeeld wegens moord. Bij die familie was sprake van eerwraak, een mislukt gedwongen huwelijk.

Nederlandse ambulances onderweg
Vanuit Limburg zijn drie ambulances naar Luik gestuurd om daar eerste hulp te verlenen. Dat zei Harry Coenen, hoofd meldkamer ambulancezorg van de GGD Zuid Limburg. Ook is een coördinator, een officier van dienst, mee. De Nederlanders kwamen in actie nadat de meldkamer ambulancezorg in Luik om de ambulances had gevraagd.

Ziekenhuis Maastricht paraat
Drie slachtoffers van de aanslag in Luik zijn in het Academisch Ziekenhuis Maastricht aangekomen. Hoofd Harry Coenen van de meldkamer ambulancezorg van de GGD Zuid Limburg kan niet vertellen welke nationaliteit de gewonden hebben. Ook weet hij niet hoe ze eraan toe zijn. Duidelijk is wel dat de drie onder meer scherfverwondingen hebben.

Gerelateerde artikelen