Meer Nieuws7 apr '12 12:45

Engeland worstelt met racistische politieagenten

Auteur: Harmen Simon Teunis

De politie van Londen is in ernstige verlegenheid gebracht door beschuldigingen van racisme en mishandeling.

In augustus 2011 werd een gekleurde Britse man van 21 aangehouden. Hij zou in een overvalwagen zijn gewurgd en er zouden racistische opmerkingen tegen hem zijn gemaakt. De zaak kwam aan het licht, omdat de man het incident met zijn telefoon had opgenomen. Inmiddels zijn er in deze zaak negen bobby's geschorst.

Volgens BNR-correspondent Lia van Bekhoven neemt de politie het onderzoek naar de beschuldigingen heel serieus. "Maar het is een kwestie van een cultuur bij een aantal agenten en van het ontbreken van wil bij de top om dit ook echt aan te pakken. Ze zeggen dat het ernstig is, maar ze laten agenten onderzoeken hoe andere agenten zich gedragen in plaats van een onderzoek door een onafhankelijke instantie. Hoe serieus ben je dan", vraagt Van Bekhoven zich af.

Een terechte vraag, want in de afgelopen tien zijn 120 agenten bij de politie in Londen schuldig bevonden aan racisme. "En van die 120 is er maar één ontslagen", aldus Van Bekhoven.

Stop and search
Wat onder bevolking veel kwaad bloed zet, zijn de stop and search-acties van de politie. "Een ongemeen groot aantal zwarte jongeren wordt op straat aangehouden door de politie zonder dat er sprake is van verdenkingen", aldus Van Bekhoven. Sommigen worden tot wel tien keer op een dag staande gehouden. "Heel vernederend. Ze moeten hun zakken leeghalen en worden ondervraagd. En als dat ook nog gaat op een onbeschofte manier dan kun je voorstellen dat het weerstand kweekt."

Rellen
En dat voedt de angst voor nieuwe rellen, zoals vorig jaar in Londen. Want de werkloosheid onder zwarte jongeren is ongekend hoog, zegt Van Bekhoven. "En als de politie door blijft gaan met het verrichten van aanhoudingen op deze schaal en daarbij een taal gebruikt die voor veel jongeren uitgesproken racistisch, dan zou je zeggen dat hier alle ingrediënten zijn voor inderdaad nieuwe rellen."

Bendes
Het is een ingewikkeld punt voor de politie. Want aan de ene kant bestaat het gevaar van het aanwakkeren van rellen zoals die vorig jaar in Londen plaats vinden. Tegelijkertijd is het staande houden en mensen onderzoeken een belangrijk instrument van de politie in de strijd tegen bendes. "Agenten zeggen dat fouilleren op straat eigenlijk de enige wijze is om messen en vuurwapens af te pakken. Niet dat de methode effectief is, want maar zes procent van alle aanhoudingen leidt tot veroordelingen."

Veel veranderd
Toch vindt Van Bekhoven dat er sinds de rasrellen van dertig jaar geleden veel is veranderd. "De politie is lang geneigd geweest om zwarte jongeren vooral te zien als de vijand en op zijn minst als misdadigers. Die perceptie is afgenomen. Er zijn meer zwarte agenten. De notie dat als je een politiekorps wil zijn voor de hele stad, je ook de hele stad moet vertegenwoordigen is algemeen geaccepteerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen