Meer Nieuws23 jul '11 15:32Aangepast op 23 jul '11 16:53

Overlevende: ik voelde de warmte van zijn wapen

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De 21-jarige Adrian Pracon was onderweg naar de supermarkt op het eiland Utøya om chips en chocolade te kopen, toen hij voor het eerst de schoten hoorde.

"Ik besefte eerst niet wat er gebeurde, maar toen begonnen mensen te rennen, vertelt hij aan de Noorse krant Aftenposten.
Snel maakte hij zich uit de voeten. Bij het tentenkamp stond een man die met een automatisch pistool heel gericht elk schot richtte op zijn slachtoffers. "Het was duidelijk dat alle schoten raak waren," vertelde Pracon.
"Er skutt på Utøya. Mange døde," twitterde hij tijdens de schietpartij om de wereld te laten weten wat er aan de hand was op het eiland.
Net als veel van de andere doodsbange jongeren op Utøya liep de jonge twintiger naar het water. Velen trokken hun kleren uit en sprongen in het water om zo van het eiland af te vluchten.
Pracon zwom met zijn kleren aan en moest omdraaien omdat deze te zwaar werden in het water. De dader verscheen aan de rand van het eiland, maar trok daarna weer het bos in.
Gespannen wachtte Pracon met een groep op hulp of een boot, maar die kwam te laat. De dader keerde terug en schoot iedereen dood. "Een voor een", zei de jongen. "Ik lag op de grond en deed ook alsof ik dood was. Daarna controleerde hij of er nog iemand leefde. Hij stond slechts een of twee meter bij me vandaan, zo dichtbij dat ik de warmte van zijn wapen kon voelen. Het laatste schot raakte mijn schouder."
De jongen beschrijft de dader als een man die zeer koel en beheerst handelde. "Hij zei: 'Gij zult allen sterven'".
Uiteindelijk werd hij door drie agenten opgehaald. "Wij zijn de echte politie en zullen u helpen, werd me verteld", vertelde Pracon aan de krant.
Een particulier die met zijn boot naar het eiland was gevaren om te helpen, bracht hem uiteindelijk aan land.
Volg onze liveblog voor meer updates.

Gerelateerde artikelen