Kasper Ilaug, redder in nood
Vaak is het bij grote (bijna)rampen aan enkele moedige individuen te danken dat het drama niet nóg erger uitpakt. Helder voor de geest staat nog het kordate ingrijpen van de Nederlander Jasper Schuringa, die in december 2009 eigenhandig wist te voorkomen dat de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab vlak voor de landing in Detroit een toestel van Northwest/Delta opblies. Bij het bloedbad op het Noorse eiland Utøya was een stille heldenrol weggelegd voor Kasper Ilaug, die met zijn bootje tientallen doodsbange jongeren van een wisse dood wist te redden.
Nietsvermoedend keek hij op een nabijgelegen eilandje Storova naar de ontknoping van de Touretappe naar Alpe d'Huez. Via een vriend hoorde Ilaug dat zich enkele kilometers verderop een drama van ongekende proporties afspeelde. Hij bedacht zich geen moment en begaf zich in een geleend bootje richting de plek des onheils. Tussen de lijken op de rotsen trof hij jongeren die, slechts gehuld in zwemkleding, in blinde paniek probeerden weg te komen van het horroreiland. Door de beperkte ruimte op zijn bootje was Ilaug genoodzaakt een deel van de jongeren in doodsangst achter te laten, met de belofte dat hij zo snel mogelijk terug zou komen. Nadat hij de eerste groep op het vasteland had afgezet, waar hij ze overdroeg aan ambulance- en ander medisch personeel, voer hij nog twee keer op en neer, en wist daarmee bijna twintig jongeren het leven te redden.
<br/><a href="http://www.dailymotion.com/video/xk2qgt_boater-describes-rescuing-survivors_news" target="_blank">Boater describes rescuing survivors</a> <em>door <a href="http://www.dailymotion.com/CNN_International" target="_blank">CNN_International</a></em> <br/><br/><strong>Levensgevaar</strong> <br/>De achteraf-verhalen van deze helden zijn bijna altijd identiek: elk besef van het levensgevaar waarin ze zich storten lijkt uitgeschakeld. Dat hij in zijn felle regenjas een eenvoudig doelwit had kunnen zijn voor de schutter realiseerde Ilaug zich eigenlijk niet. "Maar ik was er en ik was nodig, en ik ben blij dat we zoveel jongeren hebben kunnen redden." Nog nauweljks doordrongen van wat er zich in de uren ervoor had afgespeeld, deed Ilaug via Skype zijn verhaal aan CNN. Het was vooral de dankbaarheid van de geredde jongeren die hem bijbleef. De kinderen op de boot dachten aanvankelijk dat hij politieagent was. "Ik antwoordde dat ik maar een gewone Noor was, die hen veilig naar de kust wou brengen om ze dekens te geven en medische verzorging. Verschillende jongeren getuigden dat het een politieman was die op hen had geschoten." Het enige wat hij verder kon doen was de kinderen op het hart drukken dat ze stil moesten zijn tot ze in veiligheid waren gebracht, wat dus ook lukte. <br/>En Kasper Ilaug was niet de enige: In totaal waren er tien tot vijftien kleine boten, die ongeveer 50 jongeren in veiligheid wisten te brengen.<br/><a href="https://www.bnr.nl/meernieuws/2011/07/23/mogelijk-tweede-schutter-op-eiland1" target="_blank" title="">Volg onze liveblog voor meer updates.</a></p>