Meer Nieuws23 jul '11 13:43Aangepast op 23 jul '11 19:23

Overlevende hield zich dood voor meer dan een uur

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Ze heeft meer dan een uur op het lichaam van een ander meisje gelegen om te overleven. Prableen Kaur was op het eiland Utøya aanwezig tijdens de schietpartij waar afgelopen vrijdag zeker 84 mensen vermoord.

Prableen Kaur, de vice-voorzitter van het politieke jongerenkamp, kwam net terug van een crisismeeting over de bomaanslag in Oslo toen ze voor het eerst schoten hoorde.
"Er brak grote paniek uit en iedereen begon te rennen. Mijn eerste gedachte was: Waarom schiet de politie op ons?" schrijft ze op haar blog.

"Ik rende naar een kleine kamer aan de achterkant van het gebouw en was bang. We hoorden een aantal schoten en zag door het raam de angst in de ogen van mijn beste vriend.
"We besloten ons voor de schutter te verstoppen en hebben een aantal minuten op de vloer van de kamer gelegen. Toen we weer een aantal schoten hoorden zijn we uit het raam gesprongen en het bos ingerend in de hoop dat hij ons daar niet zou kunnen vinden."
"Daar kwam ik twee meisjes tegen die ik heb geprobeerd een klein beetje te helpen. Een had een gebroken enkel en een ander was zwaar gewond."

Het was afschuwelijk, vertelde ze. "Mensen schreeuwden. Ik hoorde hoe ze werden doodgeschoten en zag weer anderen in het water springen."

"Toen ik m'n moeder belde om te vertellen wat er aan de hand was, hoorde ik de angst in haar stem. Dat deed veel pijn. Daarna heb ik mijn vader gesmst om te vertellen dat ik van hem hield. Ik wist niet zeker of ik het kon overleven."

Uiteindelijk hield Kaur zich een uur lang dood op het lichaam van een dode leeftijdsgenoot. "Na een uur durfde ik mijn hoofd te draaien om te zien of er iemand om mij heen nog leefde. Ik zag bloed. Angst. Ik ben daarna opgestaan en van het eiland afgezwommen." Uiteindelijk is Kaur gered door een boot.
Volg onze liveblog voor meer updates.

 

Gerelateerde artikelen