Meer Nieuws10 aug '12 06:38

GroenLinks pleit voor speciale voedselwaakhond

Auteur: Anne-Greet Haars

Speculeren met voedsel leidt tot onnodig hoge voedselprijzen. GroenLinks wil het speculeren met voedsel tegen gaan en wil daarom een speciale toezichthouder op de voedselmarkt.

Dat zegt GroenLinks tegen BNR. De partij maakt zich zorgen over de prijsexplosie die wordt verwacht, nu de tarweoogst in zowel Amerika als Rusland dreigt te mislukken. De graanprijs is inmiddels zo ver opgelopen dat bijvoorbeeld in Nederland de broodprijs binnen een paar maanden met 15 tot 30 cent zal gaan stijgen. En speculanten zijn daar medeverantwoordelijk voor.

“Net zoals op de financiële markten zie je dat als er geen goed toezicht is, er een kleine groep is die toch op een wilde manier gaat speculeren met dingen die mensen nodig hebben voor hun dagelijks bestaan”, zegt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. “Op de voedselmarkt gebeurt dat ook en daar is nog geen Europese of Nederlandse toezichthouder.”

Grenzen
Partijen die eigenlijk niets te zoeken hebben op de voedselmarkt, zoals pensioenfondsen en commerciële banken drijven de vraag en daarmee prijs van voedsel onterecht op. Ze kopen bijvoorbeeld een partij maïs of soja en stappen er dan net voor levering weer uit. GroenLinks wil dat deze partijen van de voedselmarkt geweerd worden.

“Het grote probleem van een ongereguleerde markt is dat je opgegeven moment tegen de grenzen aanloopt. Dat een bedrijf als Unilever hun risico’s moet afdekken is logisch. Maar wat je niet meer begrijpt is dat een partij sojabonen vijf à zes keer wordt verhandeld door allerlei verschillende pensioenfondsen, banken en speculanten. Dat heeft niks meer met de reële economie te maken”, legt Van Tongeren uit.

Brussel
Door de schaarste op de voedselmarkt blijft de aandacht voor voedsel toenemen. En de oplossing voor het probleem ligt volgens GroenLinks niet in Nederland, maar in Brussel. “Dit soort problemen kan je niet alleen oplossen, dus wat wij willen is dat de Nederlandse regering dit in Brussel veel hoger op de agenda zet.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen