Meer Nieuws14 mrt '12 13:56Aangepast op 14 mrt '12 16:04

Robert M. heeft een vloek [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

Robert M. ziet zijn pedoseksuele gevoelens als een vloek: "Ik noem het simpelweg een vloek, omdat ik er nooit om heb gevraagd. Ik heb het opgelegd gekregen.''

Hij sprak van 'de kaarten die ik uitgedeeld gekregen heb'. De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak zei dat hij zijn gevoelens lang heeft onderdrukt, maar dat hij er uiteindelijk toch aan heeft toegegeven. Naar eigen zeggen moest hij 24 uur per dag, zeven dagen per week zijn eigen bewaker zijn. "Ik heb het tien jaar volgehouden. Ik vraag me af of iemand anders in mijn plaats dat langer had gedaan.''

BNR-verslaggever Harmen van der Veen was vandaag bij de verhoren aanwezig. "De verhoren leveren een helder beeld op van hoe hij heeft gehandeld, wat hij heeft gedaan en hoe hij dat geheim heeft gehouden."

“Het patroon waarin dat is gegaan is vandaag geschetst en dat is niet leuk om naar te luisteren”, aldus Van der Veen.

Kankerpatiënten
M. vergeleek zijn contact via internet met andere pedofielen met kankerpatiënten die steun bij elkaar vinden. "Het lotgenotencontact helpt heel veel.'' En: "Het was niet iets wat ik met de huisarts kon bespreken.'' De rechtbank hield M. woensdag onder meer een chatgesprek voor waarin hij iemand anders tal van tips gaf over hoe diegene kinderen kon misbruiken zonder dat de ouders het merken.

Laatste woord
De rechtbank besloot woensdag dat Robert M. een verklaring mocht afleggen na afloop van het verhoor van de rechtbank. De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak had gevraagd of hij een verklaring mocht afleggen, voorafgaand aan het verhoor.

De rechtbank wilde hem wel de gelegenheid geven om te zeggen wat hij wil, maar vond het wat ver gaan om "te beginnen met wat normaal gesproken het laatste woord heet".

Uiteindelijk kreeg hij aan het einde het woord. "Het ging alleen maar over hem, over zijn pijn en angst; geen woord over de kinderen of ouders en het leek alsof dat er moeilijk in ging bij de rechter en de mensen die het volgen”, vertelt Van der Veen.

Genuanceerder
M. wil naar eigen zeggen een verklaring geven om een genuanceerder beeld van zichzelf te scheppen dan tot nu toe in de media is gebeurd.

Wrakingsverzoek
Het proces tegen hoofdverdachte Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak gaat woensdagmiddag door met de huidige rechters. De wrakingskamer heeft een verzoek tot wraking van de rechtbank afgewezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen