Meer Nieuws14 okt '12 11:18

Peiling: PvdA-kiezers lopen weg

Auteur: Fleur de Bruijn

Sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september is de PvdA 6 zetels kwijtgeraakt in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij kwam zondag uit op 32 zetels, tegen 38 in september.

Nog maar 75 procent van de PvdA-stemmers van een maand geleden zegt nu weer PvdA te zullen stemmen.

SP en D66
SP en D66 profiteren volgens De Hond van het verlies bij de PvdA. Ze stijgen respectievelijk naar 19 (15 bij de verkiezingen) en 14 zetels (12 bij de verkiezingen). De VVD, die bij de verkiezingen als grootste eindigde, houdt haar kiezers vrij goed vast. Ze haalt bij De Hond 40 zetels, een verlies van 1 vergeleken bij de verkiezingen.

VVD en PvdA onderhandelen over een nieuw kabinet. Volgens De Hond loopt de PvdA daarbij meer electorale risico’s. Dat is meestal zo, als een partij niet de premier levert.

GroenLinks
GroenLinks is in de peiling weggezakt naar 2 zetels, de laagste score sinds de oprichting van de partij in 1989. Bij de verkiezingen haalde GroenLinks nog 4 zetels. Dat was al een fors verlies vergeleken bij de vorige regeerperiode. De partij wordt geplaagd door interne onrust: vorige week trad eerst partijleider Jolande Sap af en daarna het hele partijbestuur.

Voor het overige vertoont de peiling van De Hond slechts kleine verschuivingen ten opzichte van 12 september.

Gerelateerde artikelen