Meer Nieuws20 nov '12 19:17

Overheid moet meer toezien op bestrijding kindermishandeling

Auteur: Harmen Simon Teunis

De overheid moet meer toezien op de bestrijding van kindermishandeling. Ook moet de overheid meer manieren bedenken om kindermishandeling te voorkomen. Dat zegt de werkgroep onder leiding van de Amsterdamse burgemeester, Eberhard van der Laan.

De werkgroep moet regelmatig verslag uitbrengen en presenteerde vandaag de eerste plannen over hoe ze gaan werken aan minister Opstelten van Justitie. Werkgroepvoorzitter en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan legt uit wat hij concreet gaat doen. “De ministeries van Veiligheid en Justitie en VWS hebben vorig jaar met de Kamer een actieplan vastgesteld. Dat zijn goede actiepunten maar nu moeten we er voor zorgen dat die woorden omgezet worden in daden.”

Boos worden
Van der Laan wil dat stimuleren. “En goede voorbeelden over Nederland verspreiden, zorgen dat er beter wordt samengewerkt in al die ketens en zo nodig ook boos worden als dingen te langzaam gaan.”

In de monitor en het actieplan staan 32 actiepunten. Zo wordt onder meer het verscherpen van wetgeving beschreven. Maar ook het geven van voorlichting, het maken van  campagnes en het doen van meer onderzoek. Zelfs de ministeries vinden de opsomming wat ambtelijk, zegt Van der Laan. “En dat is een van de redenen waarom ze ons hebben gevraagd om te helpen. Om daar concrete doelen van te maken.”

Concreet maken
Hij noemt een gesignaleerd probleem; de opleidingen van mensen die met kinderen werken. Daar zit te weinig informatie in over hoe je kindermishandeling moet herkennen. “Dan heb ik het over dokters die er te weinig opleiding in krijgen maar ook sportinstructeurs. De concrete aanbeveling daar is; zorg dat het binnen een jaar in al die opleidingen zit. Dan wordt het concreet.”

Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, noemt het streven al goed. "We hebben natuurlijk al een heel pakket maatregelen genomen. En dat wordt nu geoperationaliseerd in dit actieplan. Maar er kan altijd meer. Want het gaat wel om 119.000 kinderen per jaar die misbruikt worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen