Meer Nieuws9 jan '12 09:02

Corporaties bouwen onveilig

Auteur: Edme Koorstra

Woningbouwcorporaties letten onvoldoende op de veiligheid bij bouwprojecten, zegt de Inspectie SWZ, de vroegere Arbeidsinspectie. Ruim twee derde van de bouwplaatsen is onveilig of ongezond.

De corporaties, grote opdrachtgevers in de bouw, beseffen meestal niet dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de veiligheid van bouwvakkers tijdens het werk aan hun projecten. Tijdens controles op bouwplaatsen waar in opdracht van woningcorporaties werd gewerkt, bleek in ruim twee derde van de gevallen sprake van onveilig of ongezond werk.

Dat meldt de Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor het onderzoek tussen juni 2010 en januari 2011 313 bouwplaatsen van 132 woningbouwcorporaties bezocht.

Valgevaar
Bij de bouwplaatsen waar iets mis was, ging het in de meeste gevallen om valgevaar. Ook werden bouwvakkers vaak lichamelijk te zwaar belast. In totaal constateerden inspecteurs bijna 400 overtredingen. Bij ruim veertig procent van de overtredingen lag de oorzaak in het ontwerp van het gebouw en dat is een verantwoordelijkheid van de woningbouwcorporatie.

Na de controles op de bouwplaatsen werden ook de 132 woningcorporaties bezocht. Ruim 70 procent bleek zijn zaakjes niet op orde te hebben als het gaat om veiligheid en daar werden in totaal 193 overtredingen geconstateerd.

'Gebrek aan kennis'
De Inspectie SZW noemt als voornaamste oorzaak een gebrek aan kennis bij de corporaties en de ontwerpers. De inspectiedienst gaat daarom ook een brochure maken die woningbouwcorporaties beter moet informeren over hun verantwoordelijkheid op het gebied van arbeidsomstandigheden. Ook zullen brancheorganisaties actie ondernemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen