Meer Nieuws28 aug '12 14:46

Noorse premier wil antiterreurmaatregelen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Noorse Premier Jens Stoltenberg neemt maatregelen om nieuwe terreuraanslagen zoals die van Anders Behring Breivik voorkomen. De politie en veiligheidsdiensten moeten bijvoorbeeld meer gaan trainen.

Stoltenberg verklaarde dit tegenover het parlement toen hij verantwoording aflegde over het optreden van de Noorse regering rond de aanslagen die Breivik vorig jaar pleegde.

Eerder deze maand concludeerde een onafhankelijke commissie dat de aanslag in Oslo voorkomen had kunnen worden. De politie had bovendien eerder op het eilandje Utøya kunnen zijn om het bloedvergieten daar te stoppen. Naar aanleiding van het rapport stapte de Noorse politiechef op.

Steken laten vallen
De Noorse premier erkent dat ook hij steken heeft laten vallen, waar hij ook zijn excuses voor aanbood. Toch denkt de politicus niet aan opstappen, waar de krant Verdens Gang hem eerder toe opriep. De sociaaldemocraat wil zelf aan de slag met de aanbevelingen van de onderzoekscommissie.

Bij de aanslagen die Breivik vorig jaar pleegde, kwamen in totaal 77 mensen om. De Noor werd daarvoor vrijdag veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van 21 jaar. Die straf kan steeds met 5 jaar worden verlengd als hij nog als een gevaar voor de samenleving wordt gezien.

Gerelateerde artikelen