Meer Nieuws17 aug '12 11:51

Nederland zet zich schrap voor tropisch weekend

Auteur: Arjan Meesterburrie

Extra lifeguards, langere treinen en waarschuwingen voor smog. Het tropisch weekend betekent niet alleen veel strandplezier, maar ook overuren voor de NS, de reddingsbrigade en gezondheidsdiensten.

Dit weekend wordt het warmste tropische weekend sinds 1994. Dat verwacht Weeronline op basis van een analyse van temperaturen van de afgelopen 20 jaar.

Komende dagen worden temperaturen tot 35 graden in Limburg en tot 30 graden aan de kust verwacht. En dat betekent natuurlijk flink smeren en veel water drinken, maar ook alvast inspelen op de verwachte topdrukte aan de stranden.

Files en langere treinen
De ANWB verwacht vanwege het mooie weer veel strandfiles. Ook de NS verwacht veel extra reizigers richting strand en rijdt daarom zaterdag en zondag met langere treinen naar Hoek van Holland en Zandvoort. De extra capaciteit wordt ingezet tussen 10.00 uur en 19.00 uur.

Lifeguards
Langs de kust zijn komend weekend ook aanzienlijk meer lifeguards van de reddingsbrigade aanwezig. Op sommige posten wordt de bezetting verdubbeld naar 14 mensen. Dat is vooral nodig omdat door de drukte kinderen sneller kwijtraken:

"Deze week ging de teller van het geregistreerde aantal vermiste kinderen op stranden en bij recreatiewater al over de grens van 1000 kinderen, in totaal 1025. Dat is inmiddels hoger dan het jaarrecord van 2009. Toen werden 961 kinderen vermist", zo laat de reddingsbrigade weten.

Goed letten op ouderen en dikke mensen
De GGD waarschuwt iedereen om zich goed voor te bereiden op de hitte: "Bij dit soort temperaturen is het belangrijk dat je veel drinkt, maar ook jezelf koel houdt en je woning koel houdt. En ook een beetje letten op de mensen die veel risico lopen", zegt senior adviseur Jelle Doosje van GGD Nederland.

"Dan gaat het vooral om ouderen en de kinderen. Maar ook mensen die in een sociaal isolement zitten of overgewicht hebben. Je moet ook niet al teveel bewegen, sporten is niet goed", voegt Doosje daar aan toe.

Smog

Nederland moet dit weekend ook rekening houden met smogvorming door ozon. De luchtvervuiling zal waarschijnlijk optreden aan het einde van de middag of het begin van de avond, meldt het RIVM. De smog kan vooral bij mensen met gevoelige luchtwegen tot klachten leiden, aldus het RIVM.

De smogvorming is een gevolg van het mooie weer. Het ontstaat als er weinig wind staat en verontreinigende stoffen zich ophopen in de lucht. Onder invloed van veel zonlicht worden onder meer stikstofoxiden omgezet in ozon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen