Meer Nieuws9 okt '12 11:39

Wereldwijd minder honger

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het aantal mensen dat honger lijdt, is wereldwijd afgenomen tot 868 miljoen. Dat meldt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) dinsdag.

De organisatie schatte het aantal hongerigen in 2010 nog op 925 miljoen en het jaar daarvoor bijna een miljard. Vooral in Oost-Azien is de honger flink afgenomen.

Onaanvaardbaar hoog
Wereldwijd is het aantal hongerigen echter nog steeds onaanvaardbaar hoog, waarschuwt topman José Graziano da Silva van de organisatie. "Het is totaal onacceptabel dat ruim 100 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar ondergewicht hebben."

Het aantal hongerigen daalt al langer, maar de laatste tijd niet meer zo snel. De vermindering van de afname komt volgens de FAO door de wereldwijde economische crisis, stijgende voedselprijzen, de groeiende vraag naar gewassen voor biobrandstoffen, speculatie en klimaatverandering.

Crisis
De economische crisis schaadt de hongerbestrijding echter niet zoveel als de FAO vreesde. De honger is wel erg ongelijk verdeeld over de wereld, meent de FAO. Vooral in het zuiden en oosten van Azië, evenals in Afrika onder de evenaar is er gebrek aan eten. In het zogeheten sub-Saharadeel van Afrika is het aantal hongerigen zelfs gestegen van 170 naar 234 miljoen.

Om de honger verder te kunnen bestrijden hoopt de FAO op meer economische groei en betere voeding.

Gerelateerde artikelen