Meer Nieuws13 apr '12 13:00

Kim laat zijn feest niet bederven

Auteur: Marjan van den Berg

Op de dag van de mislukte raketlancering is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in het openbaar verschenen. Intussen zijn er meer details bekend over de lancering zelf.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verscheen vrijdag tijdens een plechtigheid voor zijn vader en grootvader, zo was te zien op de staatstelevisie. Hij stond naast de belangrijkste politieke en militaire leiders, onder wie de commandant van de strijdkrachten, Ri Yong-ho, en zijn tante, viersterrengeneraal Kim Kyoung-hui.

Herdenking
Kim Jong-un wuifde naar tienduizenden mensen die in de hoofdstad Pyongyang waren bijeengekomen ter gelegenheid de oprichting van nieuwe standbeelden voor de stichter van het communistische Noord-Korea, Kim Il-sung, en diens zoon, Kim Jong-il.

Noord-Korea herdenkt dezer dagen dat Kim Il-sung 100 jaar geleden werd geboren (15 april 1912). De lancering van de raket, die internationaal tot verontruste reacties leidde, was een van de evenementen die waren georganiseerd vanwege deze herdenking.

Brokstukken
Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft gemeld dat de raket na 2 minuten en 15 seconden explodeerde. De resten zijn in de Gele Zee bij Zuid-Korea gestort. Volgens een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie was de test "gedoemd te mislukken".

De raket werd gelanceerd vanaf de basis Tongchang-ri in Cholsan in het noordwesten van het land. Hij lijkt te zijn geëxplodeerd op een hoogte van 70,5 kilometer boven zee met 5,6 keer de snelheid van het geluid.

Een raketdeel viel in tien brokstukken uiteen die terechtkwamen bij het schiereiland Taean. Het andere raketdeel spatte uiteen in drie stukken die bij de zuidwestelijke havenstad Kunsan in zee stortten.

De Zuid-Koreaanse marine is met meer dan tien schepen een zoektocht begonnen naar de brokstukken. Er worden sonarapparatuur en duikers ingezet. Het is de bedoeling grote delen van de raket te bergen. Volgens de woordvoerder kan het vrij lang duren voordat ze gevonden zijn. De zee is ter plaatse 70 tot 100 meter diep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen