Meer Nieuws4 jul '12 06:20

'Tik tik tik, doet het niet'

Auteur: Fleur de Bruijn

Er rijden in Nederland ruim 150.000 ouderen op een scootmobiel. En dat aantal zal de komende 20 jaar stijgen tot een half miljoen. BNR ging op pad met de pechservice van Welzorg Amsterdam.

Foto: Harmen van der Veen.
Foto: Harmen van der Veen.

Monteur Niek de Witte komt graag bij de mensen thuis. En die mensen zijn blij als hij langskomt: “Die jongens zijn onbetaalbaar. Als je met ze afspreekt, dan komen ze gewoon.” Meneer Dobber heeft twee kapotte accu’s, maar gelukkig heeft Niek alles bij zich en kan meneer Dobber weer op pad.

Steeds meer werk
Welzorg Amsterdam, ‘altijd in beweging’, levert hulpmiddelen voor ouderen en mensen met een beperking. Dus ook scootmobielen.

En het aantal mensen met een scootmobiel stijgt explosief en daarmee ook het werk voor de technische dienst van Welzorg Amsterdam. “Je merkt dat er steeds meer ouderen komen en die krijgen allemaal een scootmobiel, dus het werk wordt alleen maar meer”.

Concurrentie
En dat is ook te merken aan de toenemende concurrentie. Was Welzorg Amsterdam monopolist, inmiddels zijn er drie service-bedrijven in Amsterdam. Voor Niek geen enkel probleem, want er is werk zat.

Welzorg Amsterdam krijgt per dag zo’n 250 meldingen van pech met hulpmiddelen waarvan de helft telefonisch kan worden afgehandeld. De monteurs van Welzorg repareren zo’n tien hulpmiddelen per dag.

Spoedje
Dan komt er een spoedje binnen: iemand is gestrand. Dat komt vaak voor, zegt Niek tegen BNR-verslaggever Harmen van der Veen, vooral als het mooi weer is. Dan gaan ouderen met de zon op de bol lekker toeren en vergeten dat de accucapaciteit niet eindeloos is.

De pechvogel in kwestie, die Harmen en Niek aantreffen, heeft een ander probleem: “Tik tik tik doet het niet. Wil niet.” Het blijkt iets simpels met een hendeltje. Maar het is met name die alcoholwalm uit zijn mond die de BNR-verslaggever opvalt. “Die mag eigenlijk niet rijden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen