Meer Nieuws11 nov '12 21:57Aangepast op 12 nov '12 06:58

Nijmeijer geeft aandeel in aanslag toe

Auteur: Fleur de Bruijn

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer is in Colombia betrokken geweest bij een aanslag op een buslijn in de hoofdstad Bogota.

Dat vertelde ze zondag in een vraaggesprek met het VPRO-programma Bureau Buitenland. “Ik heb een keer een aanslag gepleegd, maar daar is niemand bij omgekomen of gewond geraakt'', aldus Nijmeijer. “Daar is verder niets gebeurd.''

Nijmeijer maakt deel uit van de FARC-delegatie die momenteel op Cuba met de Colombiaanse regering onderhandelt over vrede.

Radicaal
In het vraaggesprek zegt de strijdster dat ze zich kan voorstellen dat haar keuze om tot de FARC toe te treden als radicaal wordt bestempeld. "Daar ben ik het ook wel mee eens, omdat je toch je familie en je land achterlaat. Ik heb die keuze persoonlijk genomen, omdat ik denk dat het de moeite waard is. Maar ik denk ook dat het een keuze is die voor veel mensen moeilijk is.''

Tanja verblijft al ruim tien jaar in de jungle van Colombia als lid van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Volgens haar oom heeft de familie Tanja al die tijd niet gezien. Wel had moeder Hannie in 2005 een ontmoeting met haar dochter in de jungle.

Ultralinkse guerrillabeweging
De onderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering moeten een einde maken aan bijna een halve eeuw oorlogsgeweld.

De FARC begon in 1964 als ultralinkse guerrillabeweging van boeren die zich in de loop der jaren gingen bezighouden met drugshandel en ontvoeringen. Het laatste decennium heeft de beweging aan kracht ingeboet. Sinds 2001 zijn de FARC gehalveerd tot circa 8000 strijders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen