Meer Nieuws21 aug '12 08:51Aangepast op 21 aug '12 11:31

Werknemers druppelen binnen bij mijn Marikana

Auteur: Pieter van den Akker

Bij de platinamijn in Marikana in Zuid-Afrika, waar vorige week 44 doden vielen bij gevechten, is een deel van de werknemers vandaag komen opdagen. Het personeel was in staking om een fors hoger loon af te dwingen.

Mijnbouwbedrijf Lonmin heeft de ongeveer 3000 stakers de tijd gegeven tot dinsdag 7 uur om de illegale staking te beëindigen. Maandag ging bijna 30 procent van de stakers al aan de slag, volgens het bedrijf. Bij sommige ploegen zou de opkomst circa 60 procent zijn.

Het bedrijf dreigt met maatregelen tegen werknemers die weg blijven, maar zegt mensen niet actief te gaan ontslaan. De kompels worden beschuldigd van moord en verstoring van de openbare orde, zei correspondent Elles van Gelder dinsdag op BNR.

Vraagtekens
"Deze mijnwerkers zijn gisteren voorgeleid en de aanklager heeft gevraagd of ze langer vastgehouden kunnen worden", weet zij. "In ieder geval tot 27 augustus zitten ze nu vast. Ze willen nog tien dagen hebben om te onderzoeken wat er gebeurd is. Want er is nog zoveel onduidelijk, onder meer wie er schuldig is. Wie is hier dader? Wie is hier slachtoffer? Wie heeft een rol gespeeld in deze 'bloedpartij'?"

Nationale rouw
President Jacob Zuma van Zuid-Afrika had een week van nationale rouw afgekondigd wegens de doden bij het bloedbad. Donderdag vielen 34 doden toen de politie schoot op gewapende stakers, enkele dagen eerder stierven 10 mensen bij gevechten tussen de stakers.

Een medewerker van de president had Lonmin gevraagd het ultimatum op te schorten totdat alle doden zijn geïdentificeerd en begraven. "Het is nu beter om de gemoederen even te bedaren aan alle kanten en een gepaste oplossing te vinden voor de problemen. We dachten dat Lonmin had ingestemd met ons verzoek het ultimatum op te schuiven'', aldus Collins Chabane.

Gerelateerde artikelen