Meer Nieuws17 aug '12 07:17Aangepast op 17 aug '12 14:28

Gedachten weer bij apartheid door rellen Zuid-Afrika

Auteur: Pieter van den Akker

Bij de rellen tussen de politie en mijnwekers in Zuid-Afrika zijn volgens de laatste cijfers 34 doden gevallen en 78 gewonden. De politie houdt vol uit zelfverdediging te hebben geschoten.

Donderdag openden demonstrerende mijnwerkers en politie het vuur op elkaar. Volgens een ooggetuige schoot de politie als eerste met traangas en rubberen kogels op 3000 stakende mijnwerkers, die met bajonetten en speren waren gewapend en weigerden zich te verspreiden.

Maar minister van Politie Nathi Mthethwa zei dat er eerst vanuit de stakende menigte op de politie werd geschoten, die vervolgens pas het vuur beantwoordde.

President Zuma
President Jacob Zuma zei geschokt te zijn en besloot vrijdag vervroegd terug te keren uit Mozambique, waar hij de top van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) bijwoonde.

Prijs platina stijgt
Als gevolg van de onlusten is de prijs van platina al met meer dan 2 procent gestegen. De koers van het aandeel Lonmin is vrijdag op de beurs van Londen sterk gedaald. In de ochtendhandel stond het aandeel 5,84 procent lager.

Gedachten aan apartheid

De beelden van de doden en het conflict  doen Zuid-Afrika-correspondent Elles van Gelder en anderen denken aan de zwarte bladzijde in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis, de apartheid. Zij vertelde vrijdag op BNR:

"Toen had de politie vaak confrontaties met demonstranten. Iedereen is hier geschokt. Dat is zeker een vraag die de aankomende weken gesteld gaat worden: waarom had dit niet voorkomen kunnen worden? Dit conflict broeide al een hele tijd."

Traangas
Volgens Van Gelder blijft het lastig te bepalen wie er nu echt al eerste begon met schieten: "Dat is absoluut niet duidelijk. Gisteren aan het einde van de middag wilde de politie de demonstranten uiteendrijven.

Omdat ze al een week aan het demonstreren zijn en omdat het al erg gewelddadig was. Ze hebben opgetreden met traangas en waterkannonnen en het is dus geëindigd in een schietpartij, waarbij het onduidelijk is wie de eerste schoten heeft gelost."

Ze ging verder: "We weten dat die mijnwerkers bewapend waren met machetes en stokken. Maar er gaan ook verhalen dat ze pistolen hadden. Dus ja, het is hier een belangrijke vraag: wie is er verantwoordelijk voor dit bloedbad? Heeft de politie zich verdedigd of zijn ze als eerste gaan schieten?"

Van 400 naar 1200 euro
Het is niet alleen een strijd tussen mijnwerkers en politie, maar ook die tussen twee rivaliserende vakbonden. Van Gelder legde uit: "De belangrijkste mijnvakbond, die wordt gezien als gelieerd aan regeringspartij ANC, wordt door radicalere mijnwerkers gezien als een vakbond die niet genoeg doet.

Een andere vakbond heeft zich nu gevormd en afgescheiden. Dat is dus de vakbond die sinds afgelopen vrijdag heeft gebivakkeerd op een heuveltop naast de mijn, die de staking is begonnen. Ze willen meer loon. Ze willen van 400 euro per maand naar zo'n 1200 euro. Zij hebben dus ook ruzie, een conflict, met de andere vakbond. Daarom zijn er eerder deze week al doden gevallen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen