Meer Nieuws20 aug '12 09:46

Na de politiekogels volgt de ontslagbrief

Auteur: Pieter van den Akker

Stakende mijnwerkers die vandaag niet aan het werk gaan, worden ontslagen. Daarmee dreigt de eigenaar van de Zuid-Afrikaanse mijn.

Het is nog niet duidelijk of het dreigement gewerkt heeft, vertelde BNR-correspondent Elles van Gelder maandagochtend. "De politie zegt dat het tot nu toe rustig is, maar gespannen. Een deel van de mijnwerkers zei gisteren wel: waarom zouden we weer aan het werk gaan. 'We werken voor een slavenloon en we zijn gewoon kwaad. We zijn boos om wat er vrijdag is gebeurd, dus we gaan niet terug'."

Het is volgens Van Gelder nog niet duidelijk of het een meerderheid is die nog gaat staken. "Of dat mensen thuis blijven omdat ze bang zijn. Dus tot nu toe is het rustig bij de mijn."

Kwaad
Dit dreigement klinkt als olie op het vuur gooien. "Het ultimatum stond er eigenlijk al. Het ultimatum was voor afgelopen vrijdag gesteld. Maar na het bloedbad van donderdagmiddag heeft de mijn gezegd 'oké, we stellen het uit naar maandag'. Ja, inderdaad, de mijnwerkers zijn gewoon kwaad en zeggen 'hoe kan je dit nou van ons vragen'. Het bedrijf zelf zegt dat ze de 27 duizend mijnwerkers die niet staken, weer de kans geven om aan het werk te gaan."

Loos dreigement
Lonmin, de eigenaar van de mijn, heeft in 2011 al eens 9000 mijnwerkers ontslagen omdat zij staakten. Zal dat vandaag weer gebeuren? Van Gelder: "Toen is het niet gelukt. Ze hebben inderdaad mijnwerkers ontslagen, maar daarna hebben ze gezegd dat iedereen weer kon solliciteren op hun baan en hebben ze de meeste mensen weer aangenomen. Want ze hebben de meeste mensen toch nodig. Vandaar dat de mijnwerkers zullen denken dat het een beetje een loze dreiging is, ze hebben in het verleden gezien wat dat betekent."

Familieleden van Zuid-Afrikaanse mijnwerkers weten nog altijd niet wie er zijn omgekomen bij het bloedbad bij de Marikane-platinamijn. De politie schoot daar er 34 mijnwerkers dood, die aan het staken waren.

Gerelateerde artikelen