Meer Nieuws22 okt '12 15:07Aangepast op 22 okt '12 20:27

Arrestatiebevel FARC-strijdster Nijmeijer mogelijk opgeschort

Auteur: Mijke Hurkx

De arrestatiebevelen tegen FARC-strijdster Tanja Nijmeijer zijn tijdelijk ingetrokken. Ze kan daardoor op Cuba vredesbesprekingen voeren met de Colombiaanse regering.

Ze mag alleen in Havana komen, anders kan ze wel worden gearresteerd. Dat meldt de NOS.

De intrekking geldt alleen gedurende de besprekingen.

Onderhandelingen in Noorwegen
Met deze stap komt de regering tegemoet aan de wens van de FARC om Nijmeijer toe te voegen tot de FARC-delegatie die met de regering onderhandelt over vrede. Het startschot voor de onderhandelingen werd vorige week gegeven in Oslo. De gesprekken worden op 15 november voortgezet in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Dat Nijmeijer niet in Oslo aanwezig kon zijn, komt doordat de FARC haar op het laatste moment bij de delegatie heeft gevoegd. Ook bemoeilijkte haar Nederlandse nationaliteit de procedures die nodig waren om haar naar Oslo te laten reizen. Nijmeijer (34) staat op de opsporingslijst van Interpol; ze wordt gezocht wegens ontvoering en terrorisme.

FARC
De FARC begon in 1964 als ultralinkse guerrillabeweging van boeren die zich in de loop der jaren gingen bezighouden met drugshandel en ontvoeringen. Het laatste decennium heeft de beweging aan kracht ingeboet. Sinds 2001 zijn de FARC gehalveerd tot circa 8000 strijders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen