Meer Nieuws18 okt '12 16:15Aangepast op 18 okt '12 17:15

Vredesonderhandelingen FARC krijgen vervolg

Auteur: Arjan Meesterburrie

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC zijn het er na twee dagen praten over eens dat hun échte onderhandelingen moeten beginnen met gesprekken over landbouwhervormingen.

De gesprekken moeten uiteindelijk leiden tot langdurige vrede, stellen beide partijen in een gezamenlijke verklaring na twee dagen onderhandelen in Noorwegen.

"Het is wel bijzonder dat ze nu in elk geval zeggen dat ze samen aan vrede gaan werken, want tien jaar geleden waren de laatste besprekingen en die liepen toen helemaal verkeerd af", zegt correspondent Windy Kester Moe bij de persconferentie in Noorwegen.

De verklaring werd voorgelezen aan het begin van de persconferentie die de hele donderdagmiddag lijkt te gaan duren. De tweede fase van de onderhandelingen begint op 15 november in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Landbouwhervormingen
Dat de landbouw het eerste en belangrijkste punt wordt tijdens het vervolg van de onderhandelingen is logisch, zegt Kester: "Daar is het conflict natuurlijk mee begonnen 60 jaar geleden en officieel is dat ook nog steeds de reden dat er nog gevochten wordt in Colombia."

In het Zuid-Amerikaanse land hebben de kleine boeren waar de FARC voor zegt op te komen nauwelijks eigen land. Bijna alle geschikte landbouwgrond is in handen van grootgrondbezitters.

Andere heikele punten
Andere zaken die vermoedelijk besproken worden zijn de toekomstige plaats van FARC-strijders in de Colombiaanse maatschappij, een einde aan het geweld en de drugshandel, en een oplossing voor de vele ontvoeringen waar de FARC zich schuldig aan heeft gemaakt.

Nummer twee van de FARC Ivan Marquez liet weten dat er geen tijdsdruk op het vredesproces moet komen te liggen: "Vrede betekent niet alleen dat wapens worden neergelegd", zei Marquez.

Tanja Nijmeijer afwezig

De Nederlandse Tanja Nijmeijer was niet aanwezig bij de persconferentie. "De Noorse gastheer heeft bevestigd dat ze niet naar Oslo is gekomen. Waar ze wel aansluit bij de onderhandelingen is nog niet helemaal duidelijk, maar we mogen er vanuit gaan dat dat op 15 november in Havana zal zijn, als dat mogelijk is", zegt correspondent Windy Kester.

De guerilla-beweging FARC wilde haar op het laatste moment toevoegen aan de delegatie, maar omdat er een internationaal arrestatiebevel tegen haar loopt was het lastig haar visa snel te regelen.

SP wil arrestatie Tanja
"Vanzelfsprekend moet ze gearresteerd worden, dat is heel gewoon en daar zal Nederland ook zeker aan meewerken", zegt SP-kamerlid Harry van Bommel bij BNR Petra Grijzen.

Alleen tijdens de onderhandelingen moet Nijmeijer volgens Van Bommel wél vrijuit kunnen bewegen:

"Daar kan een bijzondere situatie zijn. Ook mensen die gezocht worden kunnen een vrijgeleide krijgen als ze naar internationale organisaties gaan. Dat is ook goed, omdat dat de vrede dichterbij kan brengen. Dat is in het verleden ook vaker gebeurd."

Bloedige strijd

In Colombia woedt al decennia lang een bloedige strijd tussen de FARC en regeringstroepen, waarbij ook regelmatig burgerdoden vallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen