Meer Nieuws31 okt '12 05:45

Onduidelijkheid over verblijfplaats Nijmeijer

Auteur: Anne-Greet Haars

Er heerst grote onduidelijkheid over de verblijfplaats van de Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer.

Het Colombiaanse radiostation Caracol beweerde dinsdag dat de Nederlandse onderweg is naar Cuba voor vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Het ministerie van Defensie van het Zuid-Amerikaanse land sprak dit later echter met klem tegen.

Neiva
Volgens Caracol zou de 34-jarige geboren Denekampse onder strenge veiligheidsmaatregelen vanuit de jungle naar de stad Neiva zijn gebracht. Vanaf daar zou ze verder zijn gereisd richting Cuba. Ook het Cubaanse persbureau Prensa Latina kwam dinsdag met het bericht dat Nijmeijer, met hulp van de Verenigde Naties, onderweg zou zijn naar Cuba.

De politiecommandant van Neiva ontkende echter dat Nijmeijer in zijn stad zou zijn geweest.

Regering
Ook de regering van Colombia ontkende dinsdag dat Nijmeijer onderweg is naar Cuba. Daar voegde de minister van Defensie Juan Carlos Pirzón aan toe dat hij betrouwbare informatie had dat ze al lang niet meer in Colombia is. "Tanja Nijmeijer is al meer dan een jaar niet meer in Colombia. Die informatie hebben we al een hele tijd geleden gekregen'', aldus Pirzón.

Waar de Nederlandse zich wel zou bevinden kon hij niet zeggen.

Onderhandelingen
In Cuba staan voor 15 november onderhandelingen tussen de regering en de FARC-rebellen gepland om vrede te sluiten, maar volgens Prensa Latina zouden de eerste gesprekken al op maandag 5 november plaatsvinden. De Nederlandse is lid van de onderhandelingsdelegatie van de FARC en wordt om die reden in Cuba verwacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen