Meer Nieuws30 mrt '12 20:10Aangepast op 30 mrt '12 20:46

Ambtenaar 007

Auteur: Bart Tuinman

Een 60-jarige Nederlandse ambtenaar wordt verdacht van spionage. De man werkt op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Hij wordt verdacht van omkoping en het lekken van vertrouwelijke informatie, mogelijk staatsgeheimen. "We onderzoeken nog of het om staatsgeheimen gaat", laat het Openbaar Ministerie in Den Haag aan BNR weten. De man zou 7 jaar lang gegevens van Buitenlandse Zaken hebben doorgespeeld aan een echtpaar in Duitsland dat voor de Russen zou spioneren.

Geld
Voor de informatie die de consulair medewerker aan Duitsland leverde, kreeg de man volgens justitie maandelijks geld. Er wordt nog uitgezocht of het om staatsgeheime informatie gaat. Hij wordt er in elk geval nu al van verdacht dat hij voorbereidingen heeft getroffen om het verspreiden van staatsgeheimen mogelijk te maken, aldus het OM.

Spionage-echtpaar
De zaak tegen de Nederlandse consulair medewerker kwam aan het licht in het Duitse onderzoek naar het spionage-echtpaar. Het OM meldde dat de ambtenaar op 24 maart is opgepakt. Vrijdag heeft de onderzoeksrechter beslist dat justitie hem de komende 14 dagen mag vasthouden.

Het echtpaar in Duitsland zit al sinds 18 oktober vorig jaar vast, omdat zij gespioneerd zouden hebben voor een Russische inlichtingendienst. Justitie in Duitsland verzocht Nederland om hulp, waarop de Rijksrecherche onderzoek is gaan doen. Inlichtingendienst AIVD heeft meerdere ambtsberichten over de zaak gemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen