Meer Nieuws23 aug '12 12:19Aangepast op 23 aug '12 16:18

Invallen Duitse politie bij rechtsextremisten

Auteur: Pieter van den Akker

De Duitse politie heeft vanochtend invallen gedaan in een actie tegen rechtsextremisten. Ongeveer 800 agenten zijn ingezet.

Bij de invallen zijn wapens en een borstbeeld van Adolf Hitler gevonden. Drie rechts-extremistische groeperingen zijn met onmiddellijke ingang verboden. Er zijn geen arrestaties verricht.

"Er is sprake van in totaal 48 panden in Aken en omstreken die zijn onderzocht", vertelt correspondent Frank Moonen. "De politie toont hier de wapens, hakenkruizen, luchtgeweren, messen en knuppels die in beslag zijn genomen. De actie was ver van tevoren voorbereid door de politie: er zijn niet voor niks 800 agenten ingezet."

"Die drie organisaties die nu zijn verboden, zijn er al sinds 2002. De politie volgt ze al heel lang, maar er moest wel bewezen worden dat ze rechtsextremistisch gedachtegoed hebben en dat is nu gebeurd."

Signaal
"Men zegt ook dat dit een duidelijk signaal is naar de rest van Duitsland. Maar de strijd tegen het rechtsextremisme is nog niet voorbij."

Grootste actie ooit
Het gaat volgens de Duitse politie in deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen om de grootste actie tegen extreem rechts ooit in de regio. In plaatsen als Dortmund, Gelsenkirchen, Essen en Bochum in het Ruhrgebied deden ongeveer 600 agenten huiszoekingen bij bijna 100 woningen en clubhuizen.

In de plaatsen Aken, Düren en Heinsberg, net over de grens bij Zuid-Limburg, waren meer dan 200 agenten ingezet. Ook in Münster, over de grens bij de Achterhoek, en iets verderop in Bielefeld waren huiszoekingen.

Verbod
De operatie volgt op een verbod van de drie grootste neonazistische groeperingen in de deelstaat. De autoriteiten hebben het Kameraadschap Akener Land, het Kameraadschap Hamm en het Nationale Verzet Dortmund opgeheven.

Gerelateerde artikelen