Meer Nieuws3 nov '12 13:49

Nijmeijer schoot op Amerikaanse gijzelaars

Auteur: Thijs Baas

Tanja Nijmeijer was betrokken bij het neerschieten van een vliegtuigje met onder meer drie Amerikanen. De drie werden daarna vijf jaar in gevangenschap gehouden door de FARC.

Dat blijkt uit het dossier van Amerikaanse aanklagers, waar de Colombiaanse krant El Espectador naar eigen zeggen de hand op heeft weten te leggen. Daarmee bevestigt de krant  de beschuldigingen van de Amerikaanse justitie tegen Nijmeijer en zeventien andere FARC-strijders.

Ontvoering
Nijmeijer wordt er ook van beschuldigd deel te hebben genomen aan de ontvoering van de drie Amerikaanse gijzelaars. Daarna hielp ze bij de bouw van gevangenissen van prikkeldraad, om de gijzelaars vast te houden. Ook vertaalde ze boodschappen die de Amerikanen gaven om te bewijzen dat ze nog in leven waren.

De FARC gijzelde Marc Gonselves, Thomas Howes en Keith Stansell op 13 februari 2003. Ze werden op 2 juli 2008 bevrijd. Twee andere inzittenden van het toestel, de Amerikaan Thomas Janis en de Colombiaan Luis Alcides Cruz werden gedood zodra ze waren neergehaald. De Amerikaanse aanklagers beweren dat Nijmeijer niet tot de vier FARC-strijders behoorde die daar verantwoordelijk voor waren.

Wreedheden
De inmiddels 34-jarige Nijmeijer verdween ruim 10 jaar geleden in Colombia en sloot zich waarschijnlijk half november 2002 aan bij de reeds wegens wreedheden en criminaliteit beruchte FARC. Na een aanval op de FARC in 2007 werden haar dagboeken aangetroffen, wat haar bekendheid gaf. Pas in 2010 werd met een video-opname duidelijk dat ze de aanval had overleefd.

In de 10 jaar sinds Nijmeijer lid is geworden, beleefde de FARC een sterke teruggang. Het aantal strijders halveerde en leiders zijn gedood of overleden. De in 1964 als ultralinkse guerrilla begonnen beweging is in de ontoegankelijke binnenlanden van Colombia vervreemd van de bevolking, die voor de overgrote meerderheid in steden woont.

De FARC zouden nu met de regering onderhandelen om uit het isolement te komen. Nijmeijer behoort volgens de FARC tot de onderhandelaars, maar is niet gesignaleerd in het centrum van de onderhandelingen, Havana. Volgens El Espectator gaat ze misschien dit weekeinde naar Cuba. Op 15 november moeten de gesprekken formeel weer beginnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen