Meer Nieuws6 jul '12 14:47

Video | Nieuw schandaal rond VS-militair

Auteur: Pieter van den Akker

Opnieuw zijn Amerikaanse militairen in opspraak geraakt. Ditmaal is er online een video opgedoken waarin is te zien dat een helikopterpiloot zingend een bombardement uitvoert.

In de video is te horen dat de piloot het kenmerkende zinnetje uit "Bye, Bye Miss American Pie" zingt voordat hij direct erna een bom laat vallen. Volgens een bijschrift onder de video zou het slachtoffer een onschuldige Afghaanse boer zijn, die bezig was op zijn akker. Minstens één persoon zou bij het bombardement om het leven zijn gekomen.

Twee andere mannen lopen voor hun leven, terwijl de piloten hen proberen te raken. De piloten behoren tot de 101ste divisie van de luchtmacht, bekend voor hun moed tijdens de Tweede Wereldoorlog, de oorlog in Vietnam en de eerste Golfoorlog.

Abu Ghraib
Het is niet voor het eerst dat militairen uit de VS negatief in het nieuws komen. In 2004 kwamen er foto's naar buiten waarop mensonterende beelden waren te zien die waren gemaakt in de Abu Ghraib-gevangenis, de beruchte gevangenis in Irak. Die zorgden voor heel veel ophef.

Zo verscheen er een foto van een vrouwelijke militair die naast een ontbloot lijk poseerde met haar duimen omhoog. Op een andere foto stond een hond die een vastgebonden gevangene aanviel. En er waren ook foto's van gevangenen die samen een menselijke piramide vormden en van een man die op een doos stond. Zijn hele gezicht was afgedekt en hem was vertelde dat hij zou worden geëlektrocuteerd als hij zou bewegen.

Andrew Holmes
In september vorig jaar gaf de militair Andrew Holmes toe dat hij schuldig was aan het 'voor de lol' doodschieten van zeker drie burgers in Afghanistan. En nog recenter werd het rijtje aangevuld met een nieuw schandaal. In januari dit jaar dook een filmpje op waarin Amerikaanse mariniers waren te zien die op Afghaanse lijken urineerden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen