Meer Nieuws7 aug '12 14:45Aangepast op 7 aug '12 18:11

Onduidelijkheid over alarm Zeeland

Auteur: Pieter van den Akker

Groot alarm dinsdag bij de Zeeuwse hulpdiensten vanwege de vondst van een giftige alg in een kreek bij Ouwerkerk. Een deskundige vindt het wel verstandig dat er groot alarm is geslagen.

De alg werd daar vorige week al aangetroffen. Waarom er dinsdag ineens groot alarm is geslagen, kan de Veiligheidsregio niet zeggen.

Na contact met het water stierf vorige week een hond. Dinsdag is het spuien van het kreekwater naar de Oosterschelde gestaakt, om de rivier niet te bevuilen. Ook is er een zwemverbod ingesteld in de hele kreek.

Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de concentratie van de alg. Op basis van de uitkomst daarvan worden verdere maatregelen genomen.

De giftige alg dinoflagellaat komt in Nederland bijna nooit voor, maar wel geregeld in Spanje, Ierland en Noorwegen, zegt programmaleider Toxische Stoffen Ron Hoogenboom van het instituut voor voedselveiligheid Rikilt in Wageningen. "Het is heel verstandig dat er meteen groot alarm is geslagen. We moeten namelijk uitsluiten dat mosselen hiermee besmet zijn", aldus Hoogenboom. Wie besmette mosselen eet, kan volgens hem "goed ziek" worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen