Meer Nieuws14 apr '12 12:51

CvdK Peijs: stop ontpoldering Zeeland

Auteur: Bart Tuinman

Karla Peijs, commissaris van de Koningin in Zeeland, is niet te porren voor het plan van staatssecretaris Henk Bleker om een deel van de Hedwigepolder en enkele andere Zeeuwse polders onder water te zetten.

"Tenzij wordt afgesproken dat er nooit meer ontpolderd hoeft te worden", vertelt Peijs zaterdag in Tros Kamerbreed.

Dwars in alles
"Die toezegging wil ik", stelde Peijs. Ze wil niet elke vijf jaar, als wordt gekeken naar de gesteldheid van de Westerschelde, in de clinch liggen met de Belgen. ""Dat kan ik niet accepteren", zei ze. Peijs voorspelde dat de Zeeuwen in dat geval "dwars zullen zijn in alles".

Oplossing
Bleker presenteerde vrijdagavond naar eigen zeggen "een totaaloplossing" voor het herstellen van de natuur als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Naast het gedeeltelijk ontpolderen van de Hedwigepolder, omvat het plan ook de ontpoldering van delen van de Welzingepolder, de Schorerpolder en de Appelzak.

Onbegrip
Doordat er nieuwe gebieden in de plannen zijn bijgekomen, staan volgens Peijs nu overal boze Zeeuwen op de dijken. "Zeeuwen zijn tegen ontpoldering. Dat snijdt de Zeeuwen door de ziel", zei ze. En: "Wat we in Zeeland niet begrijpen is dat we constant een deel van Zeeland moeten afgraven om Antwerpen de ruimte te geven."

Peijs stelde verder dat het nieuwe plan veel duurder wordt dan het oorspronkelijke. Ze toonde zich niet al te optimistisch over uitvoering van het alternatief van Bleker, dat overigens ook nog door de Europese Commissie moet worden goedgekeurd. Volgens Peijs is Bleker afhankelijk van de vraag of de plannen binnen zijn budget kunnen worden uitgevoerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen