Meer Nieuws10 okt '12 15:34

Oud-directeur Windesheim krijgt 2,5 jaar cel

Auteur: Mijke Hurkx

De oud-directeur van hogeschool Windesheim in Zwolle krijgt in hoger beroep een hogere straf. Het gerechtshof in Arnhem legt Jelle B. woensdag 2,5 jaar cel op, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Jelle B. werd eerder veroordeeld voor het verduisteren van 800.000 euro in 8 jaar tijd. De rechtbank legde toen een half jaar cel minder op.

Bewezen
Het gerechtshof kan het voor Jelle B. niet mooier maken en vindt net als de rechtbank bewezen dat de directeur namens de school valse facturen aftekende, waarvan de betalingen bij hemzelf terechtkwamen. Het OM wilde zelfs een hogere straf, het beroep kwam niet alleen van de beklaagde.

Imagoschade
De zaak wekte enorme verontwaardiging en betekende grote imagoschade voor de onderwijsinstelling. Volgens het hof heeft de man op grote schaal misbruik gemaakt van zijn functie om met semi-publiek geld op veel te grote voet te leven. Daarbij past een hogere straf dan de rechtbank hem eerder oplegde, aldus het hof.

OM wilde een hogere straf
Het OM eiste 2 weken geleden een nóg hogere straf: 2,5 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk. De advocaat pleitte toen voor een werkstraf.

Windesheim
De hogeschool kwam eerder ook in opspraak wegens de kwaliteit van het onderwijs. Die was ondermaats, diploma's moesten tegen het licht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen