Meer Nieuws28 jun '11 20:18Aangepast op 28 jun '11 23:58

KNMI geeft code oranje voor hele land

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het KNMI heeft dinsdagavond om kwart over tien een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) afgegeven voor het hele land. Eerder op de avond was de waarschuwing voor Zeeland en Zuid-Holland ingetrokken, maar door een nieuw buienfront gaf het weerinstituut toch weer code oranje.

Het KNMI waarschuwt voor zware buien die gepaard kunnen gaan met veel bliksem, windstoten tot 80 kilometer per uur en hagel.
Treinverkeer
In het zuiden van Nederland rijden geen treinen meer door het noodweer. Tussen Vught en Boxtel is het spoor geblokkeerd door een boom en rijden er geen treinen. Tussen Sittard en Roermond is geen treinverkeer mogelijk door blikseminslag. Datzelfde geldt voor Eindhoven-Breda. Tussen Den Bosch en Oss is de bovenleiding stuk.
Zwaarst getroffen
Vooral Vught is dinsdagavond zwaar getroffen door noodweer. Binnen korte tijd kregen brandweer en politie 1800 meldingen binnen van omgevallen bomen, kapotte gasleidingen, blikseminslagen en ondergelopen straten.
Ook Boxtel kreeg het zwaar te verduren. Dat maakte een woordvoerder van de brandweer bekend. Op meerdere locaties zijn bomen op woningen terechtgekomen. Voor zover bekend zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd, maar de ravage is groot.
Zeeland
Eerder trokken de zware buien vanaf Zeeland naar het noordoosten. Vooral boven Rotterdam was veel bliksem, zegt het KNMI. Door de hoge temperaturen ontstaan er meer buien boven Nederland.
Het noordoosten krijgt waarschijnlijk pas rond middernacht met de buien te maken.
Advies Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat adviseert om thuis te blijven. De omstandigheden op de wegen kunnen gevaarlijk zijn als er zware regen- en onweersbuien met hagel vallen. Weggebruikers die toch de weg op gaan, krijgen het advies om "de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen''.
Het vliegverkeer op Schiphol heeft weinig last van vertraging, laat een woordvoerder aan BNR weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen