Meer Nieuws25 dec '11 09:31

Omstreden artiest Heesters (108) overleden

Auteur: BNR Webredactie

De artiest Johannes Heesters is op de leeftijd van 108 jaar in Duitsland overleden. Hij was waarschijnlijk de oudste, actieve toneelspeler en zanger ter wereld.

Heesters overleed zaterdagochtend in een kliniek in Starnberg in de zuidelijke deelstaat Beieren. Hij lag hier sinds zijn opname op 17 december op de afdeling intensive care. Hij had een zware beroerte gehad, verklaarde zijn manager.

Concentratiekamp
De in 1903 in Amersfoort geboren Johan Marius Nicolaas Heesters was in Nederland omstreden wegens de rol die hij in de Tweede Wereldoorlog gespeeld zou hebben. In de oorlog bleef hij spelen in het door nazi's geregeerde Duitsland. Ook bracht hij een bezoek in 1941 aan concentratiekamp Dachau vlak bij München. Hij heeft altijd ontkend voor de kampleiding te hebben gezongen.

Operette, films, tv
De zanger werd vooral bekend door zijn talrijke operetterollen. Ook trad hij in vele films op. Hij begon zijn loopbaan in Amsterdam op 17-jarige leeftijd, maar vanaf 1935 nam zijn carrière een vlucht in Duitsland dat zijn nieuwe thuis werd. Ook na de oorlog bleef hij hier een veelgevraagd acteur op het doek en toneel alsook op de televisie. Sinds 1996 trad hij op met zijn vrouw Simone Rethel.

In 2008 stond hij na bijna vijf decennia weer op het podium in Nederland, in zijn geboortestad Amersfoort. Daarmee ging een grote wens van hem in vervulling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen