Meer Nieuws7 dec '12 17:50

ICC weet zich geen raad met zoon Kaddafi

Auteur: BNR Webredactie

Het zal nog even duren voor er een beslissing wordt genomen over de vraag waar Saif al-Islam Kaddafi wordt berecht. Dat kan in Den Haag of in Libië zijn.

Rechters van een kamer van vooronderzoek van het Internationaal Strafhof gaven partijen vrijdag tot februari 2013 de tijd om nieuwe schriftelijke stukken in te dienen.

De zoon van Muammar Kaddafi, de 'Gids van de Revolutie', zit al meer dan een jaar vast in Libië. De ICC-aanklagers verdenken hem van misdaden tegen de mensheid zoals de moord op betogers tijdens pogingen vorig jaar om de Arabische Lente de kop in te drukken in Libië. In mei dienden de nieuwe machthebbers in Tripoli bij het ICC een verzoek in om Kaddafi zelf te mogen berechten.

Het ICC werkt volgens het zogeheten complementariteitsbeginsel. Dit betekent dat een zaak in Den Haag alleen ontvankelijk is als het betrokken land zelf niet tot strafvervolging kan of wil overgaan. De rechters willen nu van Libië concreet bewijs zien dat er werk wordt gemaakt van het Kaddafi-proces.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen